Velferd
Fønix kritisk til anbud tross seier i konkurranser
Tiltaksarrangøren Fønix vant en rekke kontrakter da Nav Vestfold utlyste anbudskonkurranser tidligere i år. Men vinneren selv er kritisk til anbudsordningen.
I februar utlyste Nav anbudskonkurranser på tiltakene oppfølging og avklaring i Vestfold. Den samlede verdien av kontraktene var på 218 millioner kroner, ifølge utlysningen.
Det var den kommunalt eide tiltaksarrangøren Fønix som trakk det lengste strået på brorparten av konkurransene om oppfølgingstiltaket i Vestfold. Kontrakter på avklaring, samt oppfølging i Færder kommune (tidligere Tjøme og Nøtterøy kommuner), gikk til den kommersielle velferdsaktøren JobLearn.
Oppfølgingstiltaket er delt inn i fem områder i Vestfold, og avklaringstiltaket er delt inn i to områder. Fønix hadde avtale på alle områder i Vestfold på både oppfølgingstiltaket og avklaringstiltaket i forrige periode. De har dermed mistet ett område på oppfølgingstiltaket, og de har mistet avklaringstiltaket i den kommende perioden.
Til gjengjeld har de vunnet én anbudskonkurranse i Østfold/Øst-Viken, og de skal fremover drive avklaringstiltaket i Moss. Avklaringstiltaket i Moss er større enn i hele Vestfold til sammen, så i prinsippet taper de ikke mye på avklaringsfronten heller.
For å lykkes i et anbudsmarked må du levere gode resultater, men du må også være god til å skrive anbud.
Tidligere anbudsrunder har vist at offentlige og ideelle aktører taper i kampen mot de store kommersielle. Det er altså ikke tilfellet for Fønix. De eies hundre prosent av Sandefjord kommune, og er altså i offentlig eie.
Men til tross for seieren, er Fønix selv kritisk til ordningen med anbud.
Vrir seg mot markedet
Toril Gogstad er administrerende direktør i Fønix, og hun mener at man må tilpasse seg til systemet, selv om man kanskje ikke syns det fungerer spesielt godt.
– I utgangspunktet er jeg noe kritisk til anbudsrundene. Men gitt forholdene som er, så må man vri seg mot markedet og de rammebetingelsene som eksisterer dersom man vil lykkes. Da det ble klart at anbudsrundene ville bli et faktum, begynte vi å forberede oss på at vi måtte omstille oss, og også på at vi måtte se ut over Vestfold fylkes grenser for å vinne anbud, sier hun.
På den måten ble de også drillet i å utforme anbud.
– For å lykkes i et anbudsmarked må du levere gode resultater, men du må også være god til å skrive anbud. Jeg har en tro på at skal du bli god på noe, da må du trene. Det vil si, du må gjøre det ofte, sier hun.
Ekspanderer utenfor Vestfold
De første årene etter innføringen av anbud bød både på undrende spørsmål fra Nav og aggressive tilbakemeldinger fra andre tiltaksarrangører. Hva gjorde de i en anbudskonkurranse utenfor Vestfold, de som var eid av Sandefjord kommune?
– Fønix var på mange måter en pioner, i den forstand at vi tenkte at vi måtte agere mer som de andre store kommersielle selskapene, de som ikke er forankret i et bestemt fylke eller på ett sted. De offentlige tiltaksbedriftene holdt seg gjerne til de områdene der de allerede hadde en lokal forankring. Dette har endret seg nå, men vi var tidlig ute. Det tror jeg er mye av suksessoppskriften vår, sier hun.
Hun mener at mulighetene for å forbli i bransjen da den ble anbudsutsatt, var avhengig av en slik tankegang.
I dag er Fønix blant Norges største tiltaksarrangører. I 2018 lå de på 4. plass i størrelsen på utbetalinger fra Nav; bak Fretex, Din Utvikling og Sonans, ifølge tall Velferd.no har fått fra Nav.
Vinner bedriften et anbud hos Nav, da må vi oppbemanne, taper vi et anbud må bedriften nedbemanne.
Minsker sårbarheten
Når Fønix nå har tapt avklaringstiltaket og et av områdene på oppfølgingstiltaket, er det seieren i Moss de kan lene seg på i stedet.
– Vi minsker sårbarheten ved å ha flere ulike kontorer ulike steder. Nå når vi har vunnet avklaringstiltaket i Moss, har vi kunnet tilby de som mistet arbeidsplassen sin i Vestfold i sommer, arbeid i Moss i stedet. Moss er bare 45 minutters reisevei herfra med ferge, sier hun.
I sommer måtte Fønix nemlig nedbemanne som følge av at Nav i Vestfold skal kjøpe færre tiltaksplasser enn tidligere.
Gogstad varsler at de også kommer til å prøve seg i Drammen og i Grenland i nærmeste fremtid.
Kritisk til ustabiliteten
Ustabiliteten som følger av anbudsrundene er allikevel et skjær i sjøen, også for en stor aktør som Fønix, mener Gogstad.
– Det er kun Nav som etterspør denne type tjenester, altså det å hjelpe mennesker inn i arbeid. Vi har bare en kunde å levere til, Nav, sier hun.
Hun forklarer at dette markedet dermed ikke er et vanlig marked, hvor mange kunder etterspør samme tjeneste.
– Vinner bedriften et anbud hos Nav, da må vi oppbemanne, taper vi et anbud må bedriften nedbemanne. Det skaper usikkerhet hos ansatte, sier hun.
Hun mener dessuten at tildelingene viser seg å være tilfeldighetenes spill.
– Kvaliteten på mange av tilbyderne er ofte så lik, at det kun handler om hvor mye en tilbyder har klart å presse ned prisen. Vi vinner anbud med små marginer på pris, og vi taper med små marginer. Da hjelper det ikke at jobbspesialistene gjør en meget god jobb, leverer gode resultater og har en fornøyd kunde i Nav, sier hun.
– Går ut over jobbspesialistene
Gogstad mener at systemet slik det fungerer i dag, går utover langsiktig kompetansebygging, satsing på og videreutvikling av de ansatte.
– Vi mister mange gode jobbspesialister. For mange kan vi bare tilby en svært usikker arbeidsplass, fordi vi er så avhengige av Navs tildelinger. Med ustabile tildelinger blir det mer gjennomtrekk. Mange ansatte orker ikke utryggheten, og de forsvinner raskt, sier hun.
Even Borvik er avdelingsleder på oppfølgingstiltaket, og tidligere jobbspesialist i Fønix, og han sier seg enig med sjefen sin.
– Mange av de ansatte kjenner veldig på at de sitter utrygt i forkant av hver eneste anbudsrunde. Da blir det ofte til at de går til en mer stabil arbeidsplass. Vi har mistet mange gode jobbspesialister, sier han.
– Arbeidssøkerne blir taperne
Det Gogstad mener er særdeles bekymringsfullt, er at slike ustabile rammer går ut over arbeidssøkerne.
Jobbspesialistene er godt utdannet, og de har ofte solid arbeidserfaring og nettverk fra andre steder i tillegg. Jobbspesialist er ingen utdannelse i seg selv, så tiltaksbedriftene står gjerne for all kompetansebyggingen for å utdanne gode jobbspesialister selv.
Taperen i dette systemet er arbeidssøkeren.
– Det viktigste for at arbeidssøker skal få en god tjeneste av oss er kompetansen til jobbspesialisten, den er helt avgjørende for hvor god hjelp de får gitt til arbeidssøkerne, sier Gogstad.
Men det viser seg ofte at når det nærmer seg utløp av en anbudsperiode og nye anbud skal legges ut, da bytter mange gode jobbspesialister jobb, og forsvinner ut av bransjen. De opplever usikkerheten i egen jobb som for stor.
– Taperen i dette systemet er arbeidssøkeren. Systemet bygger ikke opp under dem, sier hun.
Lokale aktører forsvinner
Antallet lokale bedrifter som jobber med oppfølging og avklaringstiltaket i Vestfold har sunket drastisk etter anbudsrundene, forteller Gogstad.
– Vi var ti lokale arbeidsinkluderings- og vekstbedrifter i Vestfold for bare noen år siden, men i denne runden var det kun oss og en til, iFokus, av disse ti som søkte på oppfølgings- og avklaringstiltakene. Og iFokus søkte kun på avklaringstiltaket. Åtte stykker har forsvunnet fra oppfølgings- og avklaringskonkurransene, sier hun.
Oppfølging og avklaring er av de største tiltakene til Nav, og det står dermed om mye penger for tiltaksbedriftene.
Gogstad synes det kan virke som om de mindre aktørene gir opp, fordi det er såpass ressurskrevende og at de føler seg sikre på ikke å nå opp.
– Det gjør at dette ikke er et marked for de små aktørene, dessverre. Det er veldig synd. Men det er sånn systemet er i dag, sier hun.
For å bli god, må man skrive anbud hele tiden.
– Anbudsskriving er en profesjon
Et av hovedproblemene, mener hun, er selve anbudsskrivingen.
– Det å skrive anbud er en profesjon i seg selv. Hvis du er en liten bedrift, skriver du kanskje anbud hvert fjerde år. Det holder ikke. For å bli god, må man skrive anbud hele tiden, og søke på veldig mange ulike konkurranser. Det er ressurskrevende, sier hun.
I Fønix skulle de gjerne ansatt egne søknadsskrivere, forteller hun, men foreløpig har de bare en gruppe som jobber mye, men ikke utelukkende, med det.
– Per nå har vi to stykker som jobber svært mye med anbudsskrivingen, men de gjør jo andre ting i tillegg. Og så er det en faggruppe som hjelper dem på veien, som også jobber mye med anbudsprosessene, sier hun.
– Hva tenker du om argumentet om at anbudsrundene fører til mangfold i tiltaksleverandørene, gitt at det er som du sier, at de store vinner?
– Det var en ærlig målsetting, men det er ikke realistisk. Man ser jo det i mange bransjer, det er de store som vinner frem, svarer Gogstad.
Mange tilbud evaluert
Ressursbruken er ikke bare stor for tiltaksbedriftene. Det er usikkert hvor mye tid Nav bruker på å evaluere tilbudene, men det er snakk om store mengder arbeid.
Det var til sammen 21 ulike tilbydere på oppfølgingstiltaket i Vestfold, og kun to som vant frem. Til sammen er det 82 tilbud som er evaluert på oppfølgingstiltaket i de fem områdene. På avklaringstiltaket var det til sammen 16 tilbydere, som sammen leverte 29 tilbud. Til sammen er dermed 110 tilbud evaluert av Nav.
Tiltaksbedriften Friskgården AS i Trøndelag har tidligere overfor Velferd.no anslått at ett tilbud består av rundt 100 sider med detaljerte beskrivelser av hvordan en tiltaksarrangør skal gå frem for å lykkes med de ulike tiltakene. Dersom alle tilbud er av den lengden, vil det si at Nav Vestfold har evaluert 11.000 sider med tilbud.
Det går ikke frem hvor mange som har vært delaktige i å evaluere tilbudene i Vestfold, men i en evalueringsrapport Velferd.no har fått innsyn i fra Agder, var det i en tilsvarende konkurranseevaluering tre mennesker som evaluerte 71 tilbud, eller 7.100 sider dersom vi går ut fra sideantallet som Friskgården skisserte. Det går heller ikke mange månedene fra tilbudsfristen går ut til vinneren annonseres.
De store søker over hele fjøla
Ni tiltaksarrangører; AS3, Bedriftsakademiet, Hero, Joblearn, Podium, Sonans, Stendi og Fønix; har alle levert tilbud i alle områder på både oppfølging og avklaringstiltaket i Vestfold. Det har også selskapet Frisk Utvikling, ettersom det ene underselskapet Din Utvikling søkte på alle områder innen oppfølgingstiltaket, mens underselskapet Oppfølgingsenheten Frisk søkte på alle områder innen avklaringstiltaket.
Det vil si at de største aktørene er de som har levert tilbud i flest områder samtidig, og dermed har størst sjanse for å vinne i ett av dem.
Av de som har søkt om både oppfølgingstiltaket og avklaringstiltaket i alle områder, er det kun Fønix som er et kommunalt selskap. Alle de de andre er forholdsvis store, kommersielle velferdsaktører.