spør om arbeidsrett
For mye utbetalt og trekk i lønn
Har arbeidsgiver rett til å trekke en i lønn etter å ha utbetalt feil timelønn i et helt år?
Spørsmål: Min datter har vært i et arbeidsforhold som ekstrahjelp siden hun var 16 år gammel. I juni i fjor oppdaget arbeidsgiver at hun hadde fått for mye i timelønn i et helt år. Vår datter trodde at den økte timelønnen var på grunn av ansiennitet. Bedriften krevde pengene tilbakebetalt. Det ble deretter foretatt et trekk på 4000 kroner uten avtale, noe vi som foreldre krevde tilbakebetalt, nettopp fordi det ikke forelå noen slik avtale. Dette ble ikke gjort, og vi lurer derfor på om bedriften hadde rettslig adgang til å foreta et slikt trekk i vår datters lønn.
Svar: Det er i arbeidsmiljøloven § 14-15 annet ledd bokstav a) til f) uttømmende regulert hvilke tilfeller det er adgang til å foreta trekk i lønn (og feriepenger). De begrensninger som her oppstilles er begrunnet i hensynet til arbeidstaker, og at denne skal sikres at lønnen mottas mest mulig ubeskåret, og slik være forutsigbar.For det første er det adgang til å foreta trekk i lønn når dette er hjemlet i lov, jf. bestemmelsens bokstav a).
For det andre er det, etter bestemmelsens bokstav b), adgang til å trekke for arbeidstakers egenandel til tjenestepensjonsordninger som er omfattet av foretakspensjonsloven, innskuddspensjonsloven eller offentlige tjenestepensjonsordninger. Etter bokstav d) kan bestemmelser om enkelte trekk være fastsatt i tariffavtale, og det kan, på nærmere fastsatt vilkår, foretas trekk i lønn når det gjelder erstatning for skade eller tap som arbeidstaker har påført virksomheten, jf. bokstav e). Videre fremgår det av bestemmelsens bokstav f) at slik adgang foreligger når det på grunn av gjeldende rutiner for beregning og utbetaling av lønn ikke har vært praktisk mulig å ta hensyn til fravær på grunn av arbeidsnedleggelse eller arbeidsstengning i avregningsperioden.
Dersom ingen av de ovennevnte vilkår er oppfylt, som er tilfellet i deres sak, kan arbeidsgiver ikke foreta trekk i verken lønn eller feriepenger etter denne bestemmelsen, dersom det ikke foreligger en avtale om slikt trekk, jf. bokstav c). Det heter i denne bestemmelsen at lønnstrekk «på forhånd» må være fastsatt ved «skriftlig avtale». Slik avtale må være inngått mellom arbeidsgiver og den enkelte arbeidstaker. Vilkåret for at en slik avtale skal være gyldig er videre at partene har inngått avtalen på forhånd, altså før arbeidsgiver foretar lønnstrekket.
Når slik avtale ikke er inngått i ansettelsesforholdet mellom deres datter og bedriften, kan arbeidsgiver altså ikke foreta trekk i deres datters for mye utbetalte lønn i henhold til arbeidsmiljøloven.
Arbeidsgiver kan imidlertid kreve for mye utbetalt lønn tilbakebetalt, om nødvendig kan dette inndrives ved domstolene. I det tilfellet dere beskriver kan imidlertid den ulovfestede læren «condictio indebiti» være til hinder for at arbeidsgiver vinner frem med et slikt tilbakesøkningskrav. Hvorvidt dette er tilfelle, beror på en konkret helhetsvurdering. En forutsetning for at arbeidsgiver ikke skal kunne kreve beløpet tilbakebetalt er at deres datter har mottatt pengene i god tro. Dette innebærer at hun må ha trodd at lønnsutbetalingene var korrekte. Videre skal det ved en slik vurdering ses hen til partenes forhold, hvor lang tid som har gått og om arbeidstakeren har innrettet seg etter den lønn som er utbetalt, herunder om beløpet er forbrukt. I deres tilfelle vil jeg anta at arbeidsgiver ville ha betydelige vanskeligheter med å vinne frem med et tilbakesøkningskrav.
Advokatene Jon F. Claudi, Kari Andersen, Eirik Utstumo og Terje Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Tjenesten er gratis. Sendmail med ditt spørsmål!