Samfunn
Forbrukerrådet med sakte-TV: Hadja Tajik leser brukervilkårene for apper
Tirsdag fra klokken 09. begynte Forbrukerrådet et stunt hvor de har hentet inspirasjon fra NRKs suksess med sakte-TV. En rekke aktører innen nærings- og samfunnsliv, blant annet nestleder i Ap, Hadia Tajik, og Venstres Trine Skei Grande, leser opp fra brukervilkårene til en rekke av appene som en gjennomsnittlig mobiltelefonbruker har installert. Alt mens kamera går.
Målet er å sette søkelyset på hva folk ofte går med på uten å tenke over det hver gang de installerer nye apper. Forbrukerrådet mener teksten folk er ventet å lese er for lang. For det er mye tekst det er snakk om, sendingen skal gå over 24 timer og Forbrukerrådet anslår at lengden på teksten som skal leses opp overgår det nye testamentet med god klaring.
Da fagdirektør i Forbrukerrådet Finn Myrstad delte saken om sakte-TV på Facebook ble saken tatt ned med den ironiske begrunnelsen at det var i strid med Facebooks brukerbetingelser.
Nylig fikk Forbrukerrådet gjennomslag internasjonalt i sin klage mot treningsappen Runkeeper som de mente overførte personlige data til tredjeparter - selv når den ikke var i bruk. Noe Runkeeper senere forklarte med at det hadde sneket seg inn en feil i koden deres. Saken gikk fikk oppslag i over 40 land, inkludert Kina, Iran og Saudi-Arabia.
– Vi ønsker at selskapene tar innover seg hvor håpløse disse vilkårene er, sier Myrstad til Dagens Perspektiv.
De over 900 sidene med vilkår som skal leses opp inneholder over 250.000 ord. Allerede har kampanjen vekket oppmerksomhet i utlandet. Nederlandske forbrukermyndigheter streamer den norske sendingen på egne nettsider.
Myrstad tror de fleste vilkårene kunne vært droppet.
– Hadde de satt seg inn i lovverket ville de oppdaget at det er helt unødvendig med alle ansvarsfraskrivelsene, sier han.
Og arbeidet er i ferd med å få bein å gå på. Flere store aktører i app-markedet har endret brukervilkårene sine etter å ha vært i samtale med Forbrukerrådet, blant annet treningsappene Myfitnesspal og Endomondo og date-appen Tinder.
– Vi har også en samlet norsk bransje i ryggen i dette arbeidet, sier Myrstad.
IKT-Norge skal selv delta med opplesning en gang det neste døgnet.