Samfunnsansvar

Statsminister Erna Solberg under et møte i regjeringens representasjonsbolig i Parkveien om forsking og høyere utdanning.

Forskning er nøkkelen til nye arbeidsplasser

Nye, klimavennlige løsninger er nødvendig både for å løse klimaproblemet, og for å sikre norske arbeidsplasser når klimapolitikken skjerpes verden rundt.

Publisert Sist oppdatert

Hvordan kan satsing på forskning og høyere utdanning berede grunnen for grønn omstilling, slik at vi kan skape nye arbeidsplasser og øke produktiviteten til næringslivet på en bærekraftig måte?

Det var spørsmålet statsminister Erna Solberg stilte da hun onsdag inviterte til toppmøte om forskning og høyere utdanning.

– I tiden fremover blir det viktigere å bruke større ressurser på å bekjempe de farlige klimaendringene, sa Solberg under åpningstalen.

Regjeringen har derfor valgt å prioritere økte midler til forskning som kan gi oss løsninger på klimaproblemene.

­– Vi har brukt store ressurser på å etablere forskningsmiljøer som studerer klimaendringene. De gir oss gode beskrivelser av sammenhengene mellom utslipp og klimaendringer, og hvordan endringene rammer oss, sier Solberg.

Strengere klimapolitikk

Toppmøtet var det fjerde i rekken, og statsministeren hadde invitert noen av de viktigste beslutningstakerne og klokeste hodene innen akademia, samfunns- og næringsliv for å få nye innspill til politikken for forskning og høyere utdanning.

SINTEF, Kongsberg Gruppen, NMBU og Statoil var blant aktørene som var representert under toppmøte.

– Dersom vi skal klare omstillingen til lavutslippssamfunnet, er vi avhengig av forskning og løsninger som kan skape nye arbeidsplasser og verdier. Og vi trenger gode kandidater fra høyere utdanning som kan bidra til det grønne skiftet, sa Solberg.

Mindre behov for deponi

I dag blir store mengder avfall fra industrien lagret. Under åpningstalen påpekte Solberg at dersom man kan utnytte materialene bedre, vil man ha «mindre behov for deponi».

Dette er målet med «Waste to Value»-prosjektet på Glencore nikkelverk i Kristiansand.

– Avfall skal bearbeides til salgbare produkter og nye råvarer som kan brukes i industrien. Det er mer miljøvennlig og bidrar til reduserte utslipp av klimagasser, sa Solberg.

Hun forklarte videre at det «å legge bedre til rette for denne typen prosjekter var noe av hensikten med regjeringens langtidsplan for forskning og høyere utdanning».

Seks prioriteringer

I regjeringens langtidsplan for forskning og høyere utdanning er seks langsiktige prioriteringer.

Grønn omstilling berører hele bredden, men på toppmøtet ble det særlig vekt på satsingene på et innovativt og omstillingsdyktig næringsliv; klima, miljø og miljøvennlig energi; og muliggjørende teknologier.

– Vi ønsker at norsk næringsliv skal være konkurransedyktig i en verden med strengere klimapolitikk. Da trenger vi lønnsomme investeringer i grønnere løsninger – men også økt aktivitet i virksomheter og sektorer uten klimaeffekter. For å få til det, er vi helt avhengig av forskning og kunnskap, sier Solberg.

Powered by Labrador CMS