Samfunn

Fremskrittspartiets nestleder Sylvi Listhaug varsler en mer kompromissløs linje fra partiet framover.

Frp vil ikke forhandle mer med regjeringen

Fremskrittspartiet bryter forhandlingene med regjeringspartiene om nye krisetiltak for økonomien. Fra nå av skal diskusjonene tas i stortingskomiteene i stedet.

Publisert Sist oppdatert

– Det vi kommer til å gjøre nå, er å stemme for det vi er for, og mot det vi er mot. Vi kommer til å fremme våre forslag og merknader i komiteene. Så må andre partier ta stilling til det, sier Frps nestleder Sylvi Listhaug til NTB.

Hun var først ute med advarselen i VG.

Budskapet er at det nå er slutt på skytteldiplomatiet i Stortinget der Frp vekselvis har forhandlet med regjeringspartiene og med opposisjonen på venstresiden.

I stedet flyttes forhandlingene inn i selve stortingskomiteene.

Ny strategi

Listhaug legger ikke skjul på at elendige meningsmålinger den siste tida er en viktig del av forklaringen på linjeskiftet.

– Fremskrittspartiet er slitne nå av grå kompromisser, sier hun.

– Nå trenger vi å fremme de forslagene vi mener er riktige, i stedet for å inngå sånne avtaler der du selvfølgelig får til litt, men også må være med på ting som du kanskje ikke er overbegeistret for.

Listhaug understreker at Frp fortsatt vil kunne stemme subsidiært for andre partiers forslag, slik at det blir mulig å finne flertall for gode løsninger.

– Men det skal skje gjennom at vi fremmer våre forslag i komiteene i stedet for å sitte på evinnelige forhandlingsmøter med den ene eller den andre. Den tid er på sett og vis forbi.

Vil kutte arbeidsgiverperioden

Permitteringsordningen er det mest akutte spørsmålet. Der fremmet regjeringen et forslag i midten av januar om å forlenge den utvidede permitteringsordningen til 1. juni.

Arbeids- og sosialkomiteen i Stortinget skal avgi sin innstilling i saken torsdag denne uka, og stortingsflertallet har allerede gått inn for å forlenge ordningen videre til 1. oktober.

I tillegg krever Frp nå at den såkalte arbeidsgiverperioden – altså perioden som arbeidsgiver må betale for – kuttes fra ti til to dager.

– Bedrifter kan risikere å måtte stenge ned på noen timers varsel, da blir det vanskelig for bedriftene hvis de samtidig må betale ut lønn i ti dager til ansatte som ikke får jobbet. Forslaget vårt reduserer denne belastningen for bedriftene og er med på å trygge arbeidsplassene, uttaler Frps arbeidspolitiske talsperson Erlend Wiborg i en epost til NTB.

I tillegg skal Stortinget ta stilling til en større økonomisk krisepakke fra regjeringen som ble lagt fram ved månedsskiftet.

Powered by Labrador CMS