Samfunn
Frykt for outsourcing av helse-infrastrukturen
Fagbevegelsen frykter for konsekvensene dersom IKT-infrastrukturen til Sykehuspartner settes ut på anbud. Men Cathrine M. Lofthus i Helse Sør-Øst har allerede bestemt seg.
Lederen i Helse Sør-Øst Cathrine M. Lofthus sier til NRK at hun anbefaler at IT-infrastrukturen i helsevesenet, som i dag ligger under Sykehuspartner, settes ut.
NRK mener å kjenne til at et amerikansk selskap vil få oppdraget.
Som Dagens Perspektiv skrev i saken "Fremtidens datadrevne helsevesen: IKT-giganter om ITK-grunnmuren i Helse Sør-Øst" i fjor høst, er det fire konsortier som konkurrerer om anbudet, som kan ha en verdi på opp mot 6 milliarder kroner hvis kontrakten får løpe til maksgrensen på 7 år.
De fire gjenstående konsortiene er IBM, Sopra Steria, HP og CSC. Alle aktørene har også et kobbel med underleverandører tilknyttet tilbudet sitt. Av disse fire er det kun Sopra Steria som ikke har amerikansk hovedkontor.
Ifølge NRK er det flere som frykter for at personlige helsedata skal komme på utenlandske hender dersom infrastrukturen settes ut.
– Helsedata er sensitivt og bør håndteres i Norge. Helse Sør-Øst har ansvaret for 2,8 millioner nordmenn . Dersom dette flagges ut til kommersielle og multinasjonale selskaper, vil risikoen øke for at helsedata kan komme på avveie, sier konserntillitsvalgt Svein Øverland i Helse Sør-Øst til NRK.
Men i dokumentene rundt anbudet går det frem at det er snakk om en langsiktig samarbeidsavtale med en leverandør som kan ta seg av moderniseringen av mye av det som utgjør fundamentet i et velfungerende IKT-system: PC-ene, skriverne, videokonferanseutsyret, alarmene, det trådløse nettet, kjernenettet, datarommene, serverne, lagringen og andre plattformtjenester.
Trond Markussen i NITO er skeptisk. I en pressemelding fra EL og IT Forbundet advarer han mot å la servere driftes i for eksempel India. Dersom linjen brytes, kan helse-Norge bli stående stille, frykter han.
– Utsetting av IT til Hewlett Packard eller CSC vil ikke bety bedre eller rimeligere IT-tjenester for helseforetakene. De ansatte i Sykehuspartner har en unik kompetanse på IT for helsevesenet som bør utvikles og satses på, sier Jan Olav Andersen, leder av EL og IT Forbundet.