Samfunnsansvar
Frykt for palmeolje i oljelandet
Nordmenn frykter palmeolje mer enn sukker. Vi vet at kjøttproduksjon påvirker klimaet negativt, men vil helst ikke kutte ut søndagssteken, viser fersk undersøkelse om nordiske matvaner.
Halvparten av de norske forbrukerne er bekymret for hva matvarene deres inneholder, og de er særlig bekymret for palmeolje. Denne bekymringen er nordmenn alene om i Norden, viser den nylig offentliggjorte Food&Health Report 2015 fra YouGov, som er en oversikt over nordiske forbrukeres holdning til mat og helse siden 2006.
I de ti siste årene har nordiske forbrukere vært opptatt av og bekymret for innholdet i matvarene de kjøper.
Andelen av bekymrede svensker og finner har falt det siste året, mens den har vært mer stabil i Danmark og Norge, skriver YouGov i en pressemelding.
Nordmenn frykter olje
Når det gjelder hvilke tilsetningsstoffer og ingredienser vi er bekymret for i Norden, skiller de norske forbrukerne seg ut. Her er 23 % av bekymrede forbrukere bekymret for palmeolje – en bekymring som under 5 % deler i de øvrige nordiske landene. Norske forbrukere er også bekymret for sukker og bakterier. I de øvrige nordiske landene er forbrukerne langt mer bekymret for tilsetningsstoffer generelt, og i Sverige ligger også giftige stoffer høyt på listen.
Food&Health Report 2015 viser at nordiske forbrukere stadig er bekymret for tilsetningsstoffer i matvarer, men at de mangler nødvendig kunnskap. Mindre enn hver femte forbruker i Norden mener å ha god kunnskap om tilsetningsstoffer i matvarer, og rundt halvparten ønsker å lære mer om tilsetningsstoffer i matvarer i Norge, Sverige og Finland. Kun hver tredje danske deler dette ønsket.
Over halvparten av de nordiske forbrukerne mener at færre tilsetningsstoffer betyr bedre matvarer. Særlig i Sverige (68 %) er denne oppfatningen utbredt, der en økende andel av forbrukerne (45 %) også mener at tilsetningsstoffer innebærer at forbrukerne blir snytt av matvareprodusenten, skriver YouGov.
Kjøtt og klima
Halvparten av de norske forbrukerne ser en sammenheng mellom sine egne handlinger og en reduksjon av den negative påvirkningen på klimaet, og nesten like mange er villige til å spise og drikker mer klimavennlig – men de færreste er villige til å spise mindre kjøtt, heter det I YouGov-undersøkelsen.
Å kjøpe økologisk mat samt frukt og grønt etter sesong er ytterligere handlinger som forbrukerne i Norden er enige om at kan være effektivt med tanke på å redusere den negative påvirkningen på klimaet og miljøet.
De nordiske forbrukerne er til gjengjeld enige i at det mest effektive tiltaket er å redusere kasting av mat. Rundt 4 av 5 forbrukere mener at dette er et effektivt tiltak. Og nesten like mange har til hensikt å redusere egen kasting av mat til gavn for klimaet/miljøet, skriver YouGov.