Internasjonalt

Frykt gir skjevt bilde av virkeligheten

Folk flest har sterkt overdrevne forestillinger om omfanget av innvandring og andelen muslimer i befolkningen. Folk tror også arbeidsledigheten og eldrebølgen er langt større enn i virkeligheten, viser internasjonal meningsmåling.

Publisert Sist oppdatert

Gapet er betydelig mellom folks oppfatninger og de faktiske forholdene på områder som står sentralt i den offentlige debatten. Det viser en stor spørreundersøkelse meningsmålingsinstituttet Ipsos MORI har foretatt i 14 industriland, deriblant ni land i Europa.

Italienere tar mest feil, mens svenskene har best kunnskap om de faktiske forholdene, viser undersøkelsen. Nordmenn er ikke spurt.

Feil om innvandring

Problemer knyttet til innvandring står høyt på dagsordenen i mange land. Men innvandringen er ikke så stor som folk i de 14 landene tror. I gjennomsnitt svarer de at 24 prosent av befolkningen er innvandrere, mens det korrekte tallet er 11 prosent.

Størst er gapet mellom oppfatninger og virkelighet i Italia. Gjennomsnitts-italieneren tror 30 prosent av befolkningen er innvandrere, mens andelen i virkeligheten er 7 prosent.

Feil om muslimer

I alle landene oppgir de spurte for høye tall når de skal anslå hvor mange muslimer det er i hjemlandet. I gjennomsnitt tror folk muslimene utgjør 16 prosent av befolkningen, men andelen bare er 3 prosent for alle landene sett under ett.

På dette området tar franskmenn mest feil. De tror at 31 prosent av den franske befolkningen er muslimer, mens det riktige tallet er 8 prosent.

Meningsmålingen avdekker også overdrevne forestillinger om omfanget av arbeidsledighet og andelen eldre i befolkningen.

Les hele artikkelen, med kommentar fra instituttet bak meningsmålingen, i magasinet Velferd 1-2015. Klikk her for elektronisk utgave.

Powered by Labrador CMS