Samfunn

FT: Xi Jinping har endret Kinas vinnerformel

Publisert Sist oppdatert

Kinas aller viktigste politikk har blitt snudd på hodet av Xi Jinping. Det skriver Gideon Rachman, utenrikskommentator i Financial Times.

Han mener president Xi har forlatt den oppskriften som har gitt Kina sin enorme vekst over de siste 30 årene.

Mens man tidligere satte eksportvekst høyt, verdsatte karismatisk og diktatorisk lederskap og fremmet en forsiktig utenrikspolitikk, er det andre styringsprinsipper som er gjeldende i Kina i dag.

Siden Xi tok over i 2012 har man gått tilbake til en form for "sterk mann"-ledelse, mener Rachman. Økonomiens vekst skal ikke lenger komme gjennom eksport av varer, men gjennom oppobygging av et indre marked og utvikling av en velferdsstat. Og i utenrikspolitikken har Kina blitt stadig mer konfronterende, særlig i møte med USAs dominans på Stillehavet.

Rachman tror flere av grepene, kontrollerte eller ikke, er risikable for den ferske supermakten.

Økonomien var det ikke så mye å gjøre med. Eksportdrevet vekst er et triks som ikke vil fungere til evig tid. Nå som vestens økonomier ikke lenger har et umettelig behov for kinesiske varer, tvinger endring som frem. Utbygging av en helsesektor, for eksempel, var noe man uansett måtte gjøre før eller senere.

Men lederskapsmodellen er en bevisst endring fra Xi. Hans forgjenger Hu Jintao var godt plantet med begge beina i den gamle modellen, hvor man ikke skilte seg ut, men gjorde sin plikt for partiet. Xi har samlet mer makt på egne hender. Han er etter sigende den mektigste lederen i Kina siden Mao. Det spekuleres til og med høylydt om at han kan komme til å ta flere enn to perioder som president.

Rachman mener også at utenrikspolitikken har beveget seg i en mer nasjonalistisk retning. Nå er Kina tilsynelatende mer villige til å konfrontere Vesten og sine naboer.

Mens politikken som har gjort Kina rikt, var sentrert rundt økonomien, med en utenrikspolitikk som la til rette for økonomisk vekst, er det nå utenrikspolitikken og lederskap som har rangen over økonomisk vekst. Og det er risikabelt, konkluderer han.

Powered by Labrador CMS