Samfunn
Fylkesmennene har tegnet sine kommunekart: – Noen har gått ganske langt
Alle landets 19 fylkesmenn har nå kommet med sine råd til Kommunaldepartementet om sammenslåing av kommuner. Titalls kommuner kan bli tvangssammenslått dersom anbefalingene følges.
Fylkesmennene har siden forrige uke én etter én lagt fram nytegnede kommunekart. Mandag kom anbefalingene fra de to siste fylkene, Hedmark og Møre og Romsdal.
Noen av landets 19 fylkesmenn har vært tilbakeholdne i sine anbefalinger, mens andre har tegnet opp sammenslåinger stikk i strid med lokale ønsker.
– De store geografiske variasjonene har ført til et nokså ulikt utfall fra fylke til fylke. Noen har gått ganske langt i å tegne kart med store endringer uten at det finnes et lokalt grunnlag for det, sier forsker Yngve Flo ved Uni Research Rokkansenteret til NTB.
– Blir betraktelig færre
Regjeringen skal til våren legge fram sin proposisjon om kommunestruktur. Deretter skal den behandles i Stortinget.
– Tallet på kommuner blir betraktelig redusert dersom det blir tvang. Det blir spennende å se hvorvidt regjeringen går videre med rådene når de skal legge fram sitt forslag for Stortinget, og i neste omgang hva Stortinget gjør, sier Flo.
Det er en politisk risiko for regjeringen å ta med anbefalingene om tvang videre i prosessen, påpeker han.
– Motkreftene lokalt er veldig sterkere, og det å foreslå sammenslåing der innbyggerne har sagt nei, er risikabelt og relativt lett å mobilisere imot, sier Flo.
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) ønsket mandag ikke å kommentere fylkesmennenes råd til framtidig kommunestruktur.
Rådene fra fylkesmennene vil være en viktig del av grunnlaget når regjeringen til våren kommer med sin anbefaling til ny kommunestruktur, uttalte han onsdag forrige uke.
Vil ikke tvinge
Av alle fylkesmennenes råd er det foreslått størst endringer i Akershus, mener Flo. I Oslo og Akershus vil Fylkesmannen kutte antallet kommuner fra 23 til 9.
Anbefalingene fra de to siste fylkene, Hedmark og Møre og Romsdal, ble lagt fram mandag.
I Møre og Romsdal vil fylkesmann Lodve Solholm redusere antallet kommuner fra 36 til 7 på sikt. I første omgang anbefaler han å kutte antallet til 16. Mange av kommunene har sagt nei til sammenslåing.
– Halvparten av kommunene våre har mindre enn 5.000 innbyggere. De fleste har behov for interkommunalt samarbeid, sa han.
Fylkesmann Sigbjørn Johnsen i Hedmark vil ikke anbefale tvangssammenslåing av kommuner. På sikt ser han derimot for seg å redusere antallet kommuner fra 22 til rundt 10. 19 av fylkets kommuner sa nei til å slå seg sammen med andre i folkeavstemningene.
Sp vil stoppe tvang
Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum krever at kommunalminister Sanner slår fast at det er uaktuelt å tvinge kommuner sammen. Sp-lederen sier partiet vil stoppe reformplanen i Stortinget til våren dersom det ikke kommer en garanti.
– Vi kommer til å gå etter hver eneste representant fra Høyre og Fremskrittspartiet og spørre om de virkelig vil legge seg ut med innbyggerne i sine hjemfylker, sa han til NTB.