Samfunn

Martin Apenes mener åpenhet er en dyd, men at dagen politiske system i kommune-Norge er utdatert og fører til dårlige beslutninger.

– Gammeldags system som gir dårlige beslutninger

Lokalpolitiker Martin Apenes mener det politiske systemet med formannskap og kommunestyrer egner seg dårlig til å treffe gode beslutninger.

Publisert Sist oppdatert

Kommunestyrerepresentant for Venstre i Nesodden kommune i Akershus, Martin Apenes, mener modellen for politisk arbeid i norske kommuner er gammeldags og umoderne.

Nå håper han at han ikke blir gjenvalgt til Nesodden kommunestyre.

– De som lykkes i lokalpolitikken er de som klarer å sette seg raskt inn i en problemstilling, ta et standpunkt og så stå hardt på det. – Stikk motsatt av hva de gamle grekerne ønsket med politiske debatter, der samtalen og diskusjonen skulle ende i velbegrunnede og velfunderte vedtak, sier lokalpolitikeren.

Martin Apenes er også profesjonell lobbyist. Han er partner i kommunikasjonsbyrået WergelandApenes, og i sitt yrke ser han mange muligheter i de åpne politiske prosessene.

Både som politiker og PR-mann understreker Apenes at transparens og åpenhet er en dyd.

– Jeg tror ikke det er åpenheten som gjør beslutningene dårlige, men heller selve systemet og de som forvalter de politiske prosessene.

Partiet bestemmer

Å være medlem i et lokalparti betyr ifølge Apenes at du gjerne blir fortalt hva du skal mene om en sak. Beslutninger og standpunkt tas i partiorganisasjonen eller i fora utenfor formannskap og kommunestyresal. Dermed blir den formelle politiske behandlingen et spill for galleriet.

Man misforstår hverandre aktivt og debattene preges av skinnuenighet.

– Ofte er det jo ikke diskusjoner i de poliske foraene, men seriemonologer. Partiene bestemmer seg på forhånd, eller verre; de velger seg ut to-tre sider i et dokument og ser om det er noe de kan trekker fram for å motsi sine motstandere. De fleste kommunestyrer har weboverføring. Inntrykket er at lokalpolitikerne primært snakker til menigheten, sine egne partifeller og til journalistene, dersom noen av dem dukker opp, sier Apenes.

– Man ser etter muligheter til å markere seg selv og vise motstand. Den politiske scenen blir et teater. Det er vel nesten ikke noe som er mer kjedelig enn en politiker som er enig med siste taler. Dessverre.

Systemet er utdatert

Apenes ser poenget med at for eksempel lukkede formannskapsmøter kunne gitt en annen og mer velfundert beslutningsprosess.

– Men med flertallskonstellasjoner så blir jo vanligvis de viktigste beslutningene tatt utenfor rampelyset uansett, påpeker han.

– Jeg har sterk tro på transparens og åpenhet, men har lite tro på den politiske diskursen i norske kommuner, fortsetter Martin Apenes.

– Mye av forretningsordenen er jo 182 år gammel. Med en ordfører som gir ordet til en representant i en viss tid, for siden å slippe til andre med replikker.

Håper å miste plassen etter valget

Måten mennesker samhandler på i dag er jo helt annerledes, framhever kommunepolitikeren.

– Tenk om jeg skulle ha ledet en strategiprosess på samme måte? Det hadde jo blitt bare tull. Dagens politiske system i de fleste norske kommuner er ingen moderne måte å drive beslutningsstyring på. Men det er antagelig veldig trygt.

– Som samfunnsdeltaker og lobbyist er jeg tilhenger av åpenhet. Men som innbygger skulle jeg ønske at beslutninger som tas på mine vegne er mer velfunderte, sier Apenes.

Det er snart valgkamp, og Martin Apenes håper faktisk at han ikke blir gjenvalgt til kommunestyret.

– Jeg vil gjerne gjøre en innsats i lokalsamfunnet, men vil heller bli natteravn enn å ta nye fire år som kommunestyrerepresentant, sier han.

Og legger raskt til:

– Vel, aller helst kunne jeg tenkt meg å bli medlem av et utvalg. For eksempel av skole- og oppvekstutvalget. De beste opplevelsene jeg selv har hatt i politikken er nettopp tverrpolitiske verksteder der man snakker seg frem til enighet.

– I utvalgene er det litt mer sak og litt mindre politisk fesjå.

Powered by Labrador CMS