Aktuelt

VIL STÅ SAMMEN: Det var stort oppmøte da Bostøttealliansen samlet seg for første gang. Diskusjonen dreide seg særlig om hva bostøtteordningen skal være i fremtiden.

Går sammen for å styrke bostøtten

22 organisasjoner går sammen om Bostøttealliansen, med mål å om å endre bostøtteordningen. Det blir lettere å få gjennomslag når man står sammen, tror Pensjonistforbundet.

Publisert Sist oppdatert

Bostøtteordningen er behovsprøvd, og skal i utgangspunktet gå til dem med lav inntekt og høye boutgifter. Det er dermed mange interesseorganisasjoner med medlemmer som omfattes av ordningen på et eller annet vis.

Det er bakgrunnen for den nye alliansen, forteller generalsekretær i Pensjonistforbundet Harald Olimb Norman, til Velferd.

Foto VIL BLI HØRT: Generalsekretær i Pensjonistforbundet, Harald Olimb Norman, håper det skal bli lettere å få gjennomslag for å øke bostøtten ved å stå sammen. (Foto: Lena Gundersby Gravdal)

– I stedet for at alle står i kø inn til politikerne for å snakke om akkurat det samme, kan én person snakke på vegne av oss alle. Da blir det tyngde bak det, og lettere å få gjennomslag politisk, sier han.

Mange har falt ut

Alliansen peker på flere utfordringer med dagens lovverk. Blant annet mener de det såkalte bostøttetaket er altfor lavt, noe som gjør det nesten umulig å finne seg en akseptabel bolig.

I tillegg falt mange uføretrygdede og minstepensjonister helt ut av bostøtteordningen etter uførereformen, som trådte i kraft i 2015.

– Vi må se på hele ordningen, slik at den på nytt favner alle som har behov for den. I dag er det sånn at mange tjener akkurat for mye til å få bostøtte, men de klarer likevel ikke å betale husleien, understreker Norman.

Da ender de, ifølge Norman, på sosialhjelpskontoret i stedet for. Andelen som får bostøtte i Norge i dag går ned, samtidig som flere og flere mottar sosialhjelp. Norman minner om at det ikke er færre fattige nå enn før.

Sammenheng mellom bostøtte og sosialhjelp

Også Husbanken mener det er på høy tid å snakke om dagens bostøtteordning.

Avdelingsdirektør for bostøtte, Hanne Krogh Lyng Sundbø, er opptatt av hva bostøtten skal være i det boligsosiale arbeidet.

– Det er ikke bra at hele grupper ramler ut av ordningen. Også med startlån og bostøtte har vi noen utfordringer knyttet til hvordan disse to støtteordningene skal virke sammen, sier hun.

Husbanken er ikke en del av Bostøttealliansen, men bistår med fakta og statistikk. Lyng Sundbø er helt klar på at sosialhjelp og bostøtte må sees i sammenheng.

– Vi får tydelige tilbakemeldinger fra kommuner som viser at når bostøtten går ned, øker den økonomiske sosialhjelpen. Flere må også søke sosialhjelp for å dekke boutgifter. Jeg syns det er viktig at vi diskuterer dette. Hvor skal bostøtten nå, og hvordan skal den virke? Vi har ikke noe fasitsvar på det, men det er viktig at det løftes opp og diskuteres, sier hun.

Ansvaret skyves fra stat til kommune

Norman i Pensjonistforbundet er klar for å ta den diskusjonen.

Foto GJØR OPP STATUS: Slik oppsummerer Husbanken status for bostøtten i 2019. De ønsker en større diskusjon om ordningen velkommen. (Foto: Lena Gundersby Gravdal)

– Bostøtte er jo en statlig støtteordning, mens sosialhjelp er kommunal. Så det er en overføring av ansvar her, som jeg ikke tror kommunene ønsker, sier han.

Norman tror det taler for at denne saken er noe politikerne vil være villige til å gjøre noe med. Lyng Sundbø tror ikke det er lurt å flikke for mye på systemet vi har i dag. Hun mener det allerede er komplisert, og tror endringer vil gjøre det svært vanskelig å forstå for dem som skal søke om bostøtte.

– Så kanskje vi bør se på om vi trenger en total revidering av hele systemet, for å se på hva bostøtte skal være i fremtiden, og hvem den skal være til for.

Bostøttealliansen har nå satt ned en arbeidsgruppe på sju personer, med et mål om å ha en felles plattform klar før sommeren - i god tid før kommunevalgkampen.

Disse er med i Bostøttealliansen:

Leieboerforeningen, Actis, Foreningen for human narkotikapolitikk, Batteriet, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, CP-foreningen, NBBL, FO, Fattignettverket i Norge, NFU, Alarm, Velferdsalliansen, Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon, Trasop Klinikken, Kommunale boligadministrasjoners Landsråd, Norges Handikapforbund, Retretten, Kirkens Bymisjon Oslo, Uføres landsorganisasjon, Huseierenes Landsforbund, Døveforbundet og Pensjonistforbundet.

Powered by Labrador CMS