Samfunn
Gir Finansdepartementet skylden
Venstres Terje Breivik mener Finansdepartementet hadde helt urealistiske anslag for bruken av «skatteinsentivordningen for oppstartsselskaper».
Onsdag presenterte Dagens Perspektiv historien «Skattepolitisk gründerflopp», basert på foreløpige tall for 2018 fra Finansdepartementet.
Tallene viser at det kun ble investert 75-100 millioner kroner i ordningen som gir personlige skatteytere et inntektsfradrag på inntil 500.000 kroner for å investere i oppstartselskaper.
– Oppsiktsvekkende lite, sa advokat og rådgiver Per-Ole Hegdahl i Skattebetalerforeningen.
Vi sa klart ifra den gangen: Aldri i livet om Finansdepartementets anslag ville slå til
Oppblåste og urealistiske tall
– Jeg synes ikke dette er en flopp. 75-100 millioner kroner er en god start, selv om jeg gjerne hadde sett tallet var høyere, sier stortingsrepresentant og Venstres parlamentariske leder Terje Breivik.
Han mener Finansdepartementet indirekte skapte helt urealistiske forventninger da de anslo at ordningen ville koste 330 millioner i form av skattelettelser for andre halvår i 2017.
Ordningen ble vedtatt av et bredt flertall på Stortinget og innført 1. juli 2017, ikke minst etter mange års innsats fra Venstre. Næringspolitikk er som kjent høyt prioritert i Venstre.
– I regjeringsforhandlingene om revidert budsjett sa vi klart ifra den gangen: Aldri i livet om Finansdepartementets anslag for en slik ny ordning ville slå til. Tallene var blåst opp og helt urealistiske, sier Breivik, som altså ikke nådde fram med Venstres syn. Anslaget ble stående.
Ifølge Finansdepartementet er 330 millioner kroner i skattelette lagt til grunn i statsbudsjettet for både 2018 og 2019, men da for hele året. En skattesats på 22 prosent i år betyr at det må investeres 1,5 milliarder kroner i ordningen for at anslaget skal slå til.
Foreløpig fasit for 2018 er altså 75-100 millioner kroner, i beste fall 7 prosent av departementets anslag.
Venstre fikk med andre ord helt rett.
Rom for forbedringer
Breivik legger uansett ikke skjul på at det er rom for forbedringer i ordningen som skal skaffe gründere mer privat kapital i høyrisikofasen:
– Vi har en jobb å gjøre med å markedsføre ordningen bedre. Det er regjeringens ansvar å følge opp.
– Vi må vurdere om ordningen er omfattende nok, både i forhold til beløpsgrenser og hvem som omfattes av ordningen. I dag kan for eksempel ikke gründerne selv benytte seg av ordningen.
Ordningen er også omtalt som «Kapitalfunn», men dette ordet brukes ikke i regelverket. Dermed er det også vanskelig å finne fram for blant andre investorer.
– Her må vi gjøre det lettere å finne fram, sier Breivik.
Gjennomgår virkemidlene
Regjeringen har gitt Deloitte oppdraget med å foreta en helhetlig gjennomgang av virkemidlene for forskning og innovasjon i næringslivet i 2019, der Kapitalfunn også vil inngå.
– Mange av bedriftene opplever at alle virkemidlene og ordningene kan være vanskelig å finne fram i, sa næringsministeren Torbjørn Røe Isaksen (H) da Deloitte fikk oppdraget.