kommentarer

Gode historier

Flere reportasjer i dette bladet viser at verden ser annerledes ut i det daglige, lokale liv enn når man heiser seg så høyt opp at man kan se hele kongeriket på en gang.

Publisert Sist oppdatert

I et fugleperspektiv må man ty til økonomiske modeller for å forsøke å forstå det som skjer.

Og tolkningen av modellene sier at Norge er i en resesjon, som resten av verden. For andre kvartal på rad krymper økonomien i landet - det vil si at bruttonasjonalproduktet går tilbake.

Reportasjene du kan lese i denne utgaven av bladet viser at det syder og koker mange steder. Folk er glødende opptatt av å skape, og de lever og ånder for det de gjør.

Alvilde David-Andersen starter en gullsmedforretning i Kongsberg, og dekorerer den ene veggen med bilder fra familiens gullsmedvirksomhet på slutten av 1800-tallet. Praktisk og økonomisk er hun gründer, men hun bærer også en ballast som femte generasjons gullsmed og forretningsdrivende, selv om hennes familiegren ikke har noen eierinteresser i den mer kjente David-Andersen-kjeden. Hun vil gjøre seg unik, og satser på å bygge en høyprofil i byen gjennom ulike events og trekker på et nettverk hun har bygget. På den måten forsøker hun å være nyskapende utover det håndverksmessige. Salg skjer ikke lenger bare over disk, men også på helt andre arenaer. Sånn sett har hun forstått den nye økonomien.

Ola Vestvik og hans partnere i Reelwell i Stavanger driver med noe helt annet, men er like engasjert og skapende. «Man må jo være litt gal for å gjøre dette», sier han. Den tidligere forskeren forlot en trygg jobb i Statoil. Han og partnerne har fått tunge bedrifter og institusjoner til å være med å finansiere produktutviklingen sin. De utvikler en teknologi som skal gjøre det mulig å bore 20 kilometer i én operasjon, også på store havdyp. De skal markedsføre seg mest mulig profesjonelt på internasjonale messer og andre steder der det internasjonale oljemiljøet samles.

Det er stor avstand mellom disse to virksomhetene, men likheten er også stor. Begge har eiere som legger ned et engasjement langt over det normalt pliktoppfyllende lønnstakere gjør. De er begge avhengig av gode hjelpere, og de må evne å selge produktet sitt. Da er deres kommunikative evner viktige. Og de er avhengig av å forstå hva kundene vil ha.

Den største likheten er likevel at de jobber ufortrødent med det de tror på uavhengig av konjunkturene. David-Andersen starter opp på et tidspunkt da folk flest handler mindre og sparer mer. Vestvik startet utviklingsarbeidet for fem år siden og kan ikke ta hensyn til kortsiktige konjunkturer. Og begge mener at produktet deres ikke er spesielt sårbart for lavkonjunkturer.

De velger å ikke ta inn over seg alt snakket om økonomisk tilbakegang og pengetørke. Som en kjent bok om personlig utvikling sa (og het): Viljen velger virkelighet.

Og godt er det.

Og det er mange som deltar i gründervirksomhet. Det var faktisk 256.000 personer i fjor.

Powered by Labrador CMS