Nyskaping

Vivaldi-sjef Jon von Tetzchner vil lovregulere nettleseres bruk av persondata.

– Googles sporingsfunksjoner bør forbys

Google og andre av de største aktørenes sporings- og synkroniseringsfunksjoner er svært uheldige for brukerne og burde forbys, mener Vivaldi-sjef Jon von Tetzchner.

Publisert Sist oppdatert

Selv har han bevisst unngått muligheten for raske reklamekroner ved å synkronisere brukerdata gjennom en felles innlogging til alle tjenestene, med sin nettleser Vivaldi.

– Google har en innlogging til alle sine tjenester. Det fører til at alle data om brukeren samles, og det er veldig uheldig. Du identifiseres idet du søker ting, og reklamen vil følge deg. Superprofiler, som dette kalles, er et stort problem, sier han.

von Tetzchner synes det er rart at dette er lovlig, og har flere ganger tatt til orde for at det burde forbys.

– Det er ikke dette internett er bygget på. Her sporer de alt du gjør, i og med at de har tilknytning til mye som skjer der ute: Reklamekanal og Google Statistics, for å nevne noe. De burde vite bedre enn å samle denne informasjonen, påpeker han.

Synkroniseringsbråk

Google, Facebook og Apple har tidligere forårsaket bråk blant forbrukerne for sine metoder å samle inn og utnytte persondata på. Sist ut var Google, som med sin nye funksjon i nettleseren Chrome laget klagestorm.

Folk reagerte på at de automatisk ble logget inn i den nye versjon 69 av nettleseren. Dette skjer dersom du er logget inn i et av de andre produktene fra Google, som for eksempel Gmail.

Klagestormen har gitt resultater: Nå bekrefter Google at de kommer til å gjøre endinger i Chrome etter at mange har uttrykt irritasjon over versjon 69 av nettleseren. Neste oppdatering er ventet i midten av oktober, melder selskapet i sin egen blogg.

Foto AP Photo/Mark Lennihan

Produktsjef for Chrome, Zach Koch, forteller at hensikten bak funksjonen var at brukerne skulle få kontroll over hvilken enhet de var innlogget på:

– Med det nye grensesnittet blir brukere minnet på hvilken konto som er logget inn. Dette skal blant annet hjelpe brukere som deler samme enhet, for eksempel familie-pc-en. Vi har i flere år fått tilbakemeldinger fra brukere, som deler på denne måten, at de ofte er forvirret over hvem som er logget inn i nettleseren. Vi tror endringen vil hindre brukere fra å gjøre søk, navigasjoner på nettsiden hvor vil bli lagret på en annen bruker, skriver Koch i bloggen.

I versjon 70 blir det gjort en del endringer som skal gjøre det mulig å deaktivere den automatiske innloggingen samt gjøre det hele mer oversiktlig: Blant annet skal man kunne deaktivere koblingen mellom nettbasert innlogging og innlogging i nettleseren, og det vil bli gjort endringer i hvordan grensesnittet viser brukernes synkroniseringsstatus

Kryptering

von Tetzchner har i sitt arbeid med utviklingen av nettleseren Vivaldi vært opptatt av å unngå synkronisering og innsamling av brukerdata.

Men noe informasjon er man avhengig av, for å kunne drive produktutvikling, medgir han.

– Hos oss må du først lage en Vivaldi brukerkonto, og deretter legge inn et passord. Dette krypteres, slik at vi ikke har muligheten til å lese dataene. Vi er veldig opptatt av at kundenes data ikke skal samles inn. Det eneste vi gjør er å telle brukerne våre, og ha en oversikt over hvilke operativsystemer de benytter. Så er det viktig for oss å vite hvor i verden de befinner seg, forklarer han.

Brexit og Trump

Han forteller at vi har sett konsekvensene av løpet som Google og kompani har lagt opp til: innsamling av informasjon, reklame og propaganda.

Foto Facebook-sjef Mark Zuckerberg måtte stå skolerett i EU-parlamentet. Foto: AP Photo/Andrew Harnik.

– Da Mark Zuckerberg måtte redegjøre for sin virksomhet i EU-parlamentet var det politiker og Brexit-forkjemper Nigel Farage som stilte ham spørsmål. Farage uttalte da: «uten dere hadde det aldri blitt noen Brexit eller Trump». Trump benyttet seg jo selv av dette. Han sendte ut 40.000 ulike reklamer per dag. Det er en spesiell tilpasning, og skaper selvfølgelig en uheldig situasjon, utdyper han.

Vi må kvitte oss med disse mulighetene, mener von Tetzchner. Han håper at fokuset vil dreie seg mot brukerne i fremtiden - ikke minst må deres trygghet prioriteres sterkere.

Les også: Bor sammen for å skape samhold

Powered by Labrador CMS