Nyskaping
Grønn sensorteknologi vant idékonkurransen på Byggedagene
Disruptive Technologies AS vant 100.000 kroner og får drahjelp fra Innovasjon Norge til å utvikle sensorteknologi som bidrar til en grønnere, billigere og mer effektiv byggenæring.
For hver grad temperaturen senkes i et bygg reduseres oppvarmingskostnadene til strøm mellom tre og fem prosent, og ved å skru av lyset når kontoret er tomt kan man spare fire prosent av det totale strømforbruket, ifølge en rapport fra Enova.
Disruptive Technologies sin sensor kan måle temperatur, nærhet og berøring. Teknologien kan dermed brukes til å automatisere og effektivisere bruken av lys og varme i rom og bygninger. I tillegg så vil den være med på å gjøre de eksisterende sentrale driftsanleggene bedre, skriver Innovasjon Norge i en pressemelding.
Sensorteknologi som bryter ned barrierene
– Opptil 50 posent av de totale kostnadene i nye bygg og rehabiliteringer er tilknyttet tekniske anlegg og installasjoner. Eierne av bygningene ser ofte ikke verdien av energieffektivisering fordi tiltakene er omfattende og kostbare. Disse barrierene kan vi bryte ned ved å tilby en banebrytende norsk teknologi som gjør det lettere å innføre grønnere løsninger til en lavere pris, sier Ole Petter Novsett, salgsdirektør i Disruptive Technologies AS og vinner av idékonkurransen på Byggedagene.
– Vinneren utfordrer byggebransjen
Disruptive Technologies var en av fem nominerte i Innovasjon Norges konkurranse for å løfte frem smarte idéer som kan bidra til en mer innovativ, effektiv og bærekraftig byggenæring. De nominerte deltok på et pitchekurs før de presenterte sine produkter og idéer på Byggedagene i Oslo i dag. Det var publikum som stemte frem vinneren.
– Vi har vært på jakt etter nye, lønnsomme og gjerne digitale verktøy som flere kan ha nytte av, og alle de fem nominerte har presentert smarte løsninger som bidrar til å gjøre byggenæringen grønnere, mer effektiv og bærekraftig. Disruptive Technologies lever opp til navnet sitt – de utfordrer byggebransjen og leverer en løsning som både er nytenkende, mer miljøvennlig og kostnadseffektiv, sier Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge.
Lettere å velge grønt
Mange i byggebransjen kvier seg for å igangsette energitiltak i eldre bygg fordi det er utfordrende og kostbart og installere nye, moderne anlegg. Sensorteknologien gjør det mulig å implementere en enklere og rimeligere løsning som allikevel har stor betydning for energiforbruket og prislappen.
– Premien skal bedriften bruke til å finansiere utviklingen av selskapets neste sensortype for måling av vann og fukt. -Takket være denne prisen får vi den rådgivningen, oppfølgingen og kapitalen vi trenger for å komme et steg videre i prosessen, forklarer Novsett.
– Dette er en bedrift som vi har samarbeidet med fra oppstart, med etablerertilskudd og midler til industriell utvikling. Det er gøy å se at våre kunder lykkes, sier Krohn Traaseth.
Alle idéene som bidro i konkurransen ble vurdert av et panel med representanter fra Bygg21, Sintef Byggforsk, Forskningsrådet, Enova og Innovasjon Norge.