Nyskaping

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er glad for at alle landene i EISCAT-samarbeidet er enige om å spleise på dette nye radarsystemet.

Grønt lys for styrket romforskning

Et internasjonalt spleiselag sikrer en tredimensjonal forskningsradar som skal undersøke blant annet romvær over Arktis. Deler av forskningsutstyret plasseres i Skibotn i Troms.

Publisert Sist oppdatert

EISCAT består av radarsystemer på fastlandet i de nordiske landene og på Svalbard. EISCAT brukes til studier av den øvre atmosfæren på høye nordlige breddegrader.

Norge bidrar med til sammen 288 millioner kroner til det nye radarsystemet, skriver Forskningsrådet i en pressemelding. Prosjektet er et spleiselag mellom mange land, og får også støtte fra EU. Totalt kommer prislappen på rundt 700 millioner norske kroner. Nå er finansieringen sikret og første byggetrinn skal iverksettes.

Stort skritt

Det avanserte forskningsutstyret utgjøres av blant annet ca. 10 000 antenner som skal plasseres tre ulike steder: i Skibotn i Troms, nær Kiruna i Sverige, og nær Kaaresuvanto i Finland.

− Jeg er glad for at alle landene i EISCAT-samarbeidet er enige om å spleise på dette nye radarsystemet. Det vil være et stort skritt fremover for den internasjonale romforskningen, og vil selvfølgelig også være viktig for den norske romvirksomheten, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

− Denne utstyrsoppgraderingen kan få stor betydning for forskningen. I tillegg vil den være et godt tilskudd til eksisterende EISCAT-radarer blant annet på Svalbard, og vil dermed også gjøre polarforskning mer relevant utenfor Svalbard, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen.

Radaren skal blant annet undersøke i 3D, og svært detaljert, den øvre atmosfæren. Planen er å ta radaren i bruk i 2021.

Powered by Labrador CMS