Samfunn

– Han er en kommende Sp-leder

Valgforsker Frank Aarebrot ser Ola Borten Moe (34) som en kommende leder av Senterpartiet, en representant for en ny generasjon Sp-politikere som vil utfordre både Høyre og Arbeiderpartiet.

Publisert

Aarebrot tror Trøndelag igjen vil få en Borten i ledertroikaen etter at partiet lenge har vært dominert av Østlandet og Vestlandet, under ledere som Åslaug Haga og Liv Signe Navarsete.

Avisen Nationen skriver at et klart flertall blant fylkeslederne vil ha Borten Moe inn i partiledelsen. Avisen mener saken er så godt som avgjort.

Spekulasjonene om det ene nestledervervet skjøt fart da Lars Peder Brekk i romjulen gjorde det klart at han ikke søker gjenvalg som 1. nestleder. Mediene pekte umiddelbart på Ola Borten Moe som den mest opplagte kandidaten.

Borten Moe har ikke selv kommentert oppslagene ut over å si at han synes det er gildt å bli nevnt, men at han for øvrig vil svare valgkomiteen hvis han blir spurt. Komiteen skal legge fram sitt forslag 24. februar. Valget skjer på landsmøtet i mars.

Generasjonsskille

– Borten Moe er en betydelig politiker i sin generasjon. Han omgir seg med en gjeng skarpe hoder i Stortinget, ikke minst den politiske rådgiveren og forfatteren Morten Søberg. De utgjør et generasjonsskille i Sp, sier Aarebrot til NTB.

Han tror at Borten Moe vil kunne gå helt til topps i partiet, dersom et maktskifte får utvikle seg i ordnede former og over tid, ikke som et panikkgrep i kjølvannet av at Økokrim eventuelt tiltaler Navarsete i pengegavesaken.

Aarebrot mener det er dårlig nytt for Marit Arnstad, dersom Borten Moe nå rykker inn i partiledelsen.

– Alle snakker om Arnstad, men hun kan risikere å si nei så mange ganger, at når det omsider passer for hennes livssituasjonen å si ja, er det ingen som vil ha henne lenger, sier valgforskeren ved Universitetet i Bergen.

Arnstad sier til NTB at Borten Moe er en utmerket kandidat til nestledervervet, men vil ikke kommentere uttalelser fra flere fylkesledere som ønsker henne inn i partiledelsen.

Aarebrot trekker en parallell mellom Borten Moe og hans rådgiverkrets og Høyres Torbjørn Røe Isaksen og hans meningsfeller i miljøet rundt Civita og Minerva.

Til høyre for sentrum

Borten Moe sitter i kommunalkomiteen på Stortinget, men representerer også Sp i kontroll- og konstitusjonskomiteen, der alle partier er pålagt å sitte. Sist høst var han dessuten en lang periode fungerende parlamentarisk leder for Trygve Slagsvold Vedum.

Borten Moes komitékolleger fra Høyre og Fremskrittspartiet har bare godt å si om ham.

– Han er mer av en typisk sentrumspolitiker enn dagens ledelse i Senterpartiet. Han evner å se over blokklinjene og tenker høyt om ideologiske skillelinjer, sier Høyres Trond Helleland.

Han legger til at Borten Moe under høsten i fjor kom med færre kontroversielle utspill en tidligere, men setter det på kontoen for stor arbeidsbyrde og ansvaret med å være parlamentarisk leder, en jobb som skal samle, ikke splitte.

– Jeg oppfatter Borten Moe som en politiker som står for klassiske Sp-verdier, sier Helleland.

Borgerlig parti

Frps Per-Willy Amundsen sier at Borten Moe har et klart bilde av hva Sp bør være og at han definerer partiet til å høre hjemme på høyresiden i norsk politikk, langt vekk fra det rødgrønne miljøet som Ap og SV utgjør.

– Senterpartiet inngår i den borgerlige fløyen. Dersom Borten Moe blir valgt inn i ledelsen, tror jeg partiet vil endre kurs. Vi har sett klare uttalelser som viser tegn til fornyelse innen innvandringspolitikken, noe Frp hilser velkommen, sier Amundsen.

Han sier det ofte er veldig utydelig hva Sps står for, bortsett fra at partiet påberoper seg en distriktsprofil.

– Her vil Borten Moe være en tydeligere røst og en styrke for ledelsen, sier Amundsen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS