Samfunn
Han som lager pølsene
En lang kjøretur og brudd på karantenebestemmelsene i et Storbritannia i koronakrise kan bli den saken som gjør at Dominic Cummings' mange fiender endelig blir kvitt ham.
Som statsminister Boris Johnsons spesialrådgiver og sjefsstrateg er Dominic Cummings sett på som hjernen bak de strenge, britiske koronatiltakene og karantenereglene som han selv har brutt.
Og for en mann som har skapt seg en politisk karriere med å spre politikerforakt gjennom en utspekulert «oss vs. dem elite-kritikk» – ser det lite flatterende ut å gå i baret som en politikter som ikke følger sine egne lover og regler.
Men Cummings har vært ute en vinternatt før, ja han liker seg i mørket og i skyggene – der han kan trekke i tråder og spille det politiske spillet.
Nå er han tvunget ut i lyset for å forklare hvorfor han bryte karantenereglene og kjøre mange mil for å sørge for barnepass for sin egen sønn. Han nekter å beklage og han vil absolutt ikke gå av – slik stadig flere krever, også i Det konservative partiet.
Foreløpig har han støtte fra sjefen sin, Boris Johnson. Men kritikken hagler også fra de som vanligvis støtter ham denne gangen. Den konservative tabloidavisen Daily Star kunne på sin førsteside onsdag fortelle at avisen inneholdt en gratis «Dominic Cummings Do what ever the hell you want-maske».
Dominic Cummings har rukket mye i løpet av sine 48 år. Han er mest kjent for å lede den store «Leave-kampanjen», som i 2016 bidro til at britene stemte for å forlate EU. Det sies at det var han som kom på slagordet «Take back control». Kampanjen fikk også sterk kritikk for å ha engasjert et datafirma til å påvirke velgere via sosiale medier. Men Cummings lot seg ikke vippe av pinnen. Han hadde spadd møkk før.
Dominic Cummings vokste opp i byen Durham og tok utdanning ved Oxford.
Etter endte studier dro han til det ny-kapitalistiske Russland for å søke lykken. Der jobbet han blant annet med å starte opp et nytt flyselskap. Et prosjekt som var «en oppsiktsvekkende stor fiasko» ifølge Financial Times.
Vel tilbake i London startet han opp den konservative tenketanken New Frontiers Foundation. Han ledet også en kampanje mot at Storbritannia skulle slutte seg til EUs pengeunion.
Fra 1999 til 2005 var Cummings redaktør for det høyreorienterte magasinet the Spectator. Der ansatte han Mary Wakefield, som i dag er en av redaktørene og også Cummings’ kone.
Dominic Cummings har også vært personlig rådgiver for flere konservative politikere – selv om han ikke er medlem av partiet selv. Den første rådgiverjobben var for daværende leder i Tory-partiet, Iain Duncan Smith. Det varte ikke lenge. Cummings sluttet, og mente at Smith var «inkompetent».
Han er en mann med makt. Det er han som koker pølsene politikken er laget av
Fra 2007 til 2014 var Domiinic Cummings spesialrådgiver for sin venn, parlamentarikeren Michael Gove. Og da Gove ble utdanningsminister i David Camerons regjering, fulgte Cummings med på flyttelasset. Daværende regjeringssjef var ikke en del av Cummings' fanklubb. Cameron har karakterisert Cummings som en «karriere-psykopat».
Vel, mange mener mangt om Dominic Cummings, men han har vist at han får til ting. Han er en mann med makt. Det er han som koker pølsene politikken er laget av.
Etter brex-it-kampanjen begynte han å jobbe for et privat helsekonsern – det er litt artig, da det var kampen for det offentlige helsevesenet NHS han brukte som et av sine kronargumenter i brexit-kampanjen.
Men i 2018 var han tilbake i politikken igjen, som Boris Johnsons våpendrager. Gjett hvem som sies å foreslått nyvalget der Johnson vant knepent? Og gjett hvem som kom på slagordet «Get brexit done» som Boris Johnson så effektiv brukte under den korte og hektiske valgkampen?
Lyset brenner i begge ender for Dominic Cummings om dagen. Men Cummings er blitt brent før uten å ta synlig skade av det.