Samfunn

Sveriges statsminister Stefan Löfven, og de sosialdemokratiske opposisjonslederne Mette Fredriksen (Danmark) og Jonas Gahr Støre (Norge) møttes til diskusjon på Kulturhuset i Oslo tirsdag.

Har sosialdemokratiet mistet grepet fullstendig?

Har høyrevinden og populisme gjort det tradisjonelle sosialdemokratiet utdatert? Tirsdag morgen møttes Stefan Löfven, Mette Fredriksen og Jonas Gahr Støre til diskusjon i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Høyresiden har medvind i Europa, og «antiglobalisten» Trump tas om få dager i ed som USAs 45. president. Tirsdag morgen møttes Skandinavias ledende sosialdemokrater, én statsminister og to opposisjonsledere med nylige meningsmålinger som tilsier at de innen ganske kort tid kan bli ledere for regjeringer i sine respektive land, på Kulturhuset i Oslo for å diskutere om de har mistet grepet fullstendig.

I løpet av en knapp time skulle Stefan Löfven (Sveriges socialdemokratiska arbetareparti), Mette Fredriksen (danske Socialdemokratiet) og Jonas Gahr Støre (Arbeiderpartiet) forsøke å formidle hovedpunktene etter mandagens møte i Samarbeidskomitéen for de nordiske sosialdemokratiske partiene og landsorganisasjonene (SAMAK).

Har verden blitt et farligere og mer usikkert sted? åpner debattlederen fra Tankesmien Agenda.

– Det korte svaret er «ja», svarer Fredriksen, og viser til «den blodige situasjonen i Midtøsten, borgerkrigen i Syria og ikke minst den største migrantkrisen siden andre verdenskrig.» Hun legger også vekt på det hun mener er «en helt feil utvikling» i Tyrkia, og et skjerpet trusselbilde - spesielt terrortrusselen - i Europa.

Trump

– Jeg er enig i alt dette, sier Gahr Støre, og utdyper: vi lever i en utrolig forandringstid. Endringene er ganske fundamentale i økonomi, teknologi, identitet, regionenes rolle, samt Kinas og USAs posisjon i verden. Spørsmålet er hvordan verdens ledere er i stand til å håndtere dette – har vi institusjoner og tradisjoner for å håndtere en verden i endring?

De siste ukene har jeg tenkt at jeg er litt mindre opptatt av programmet, enn egenskapene hans til å være leder.

Støre trekker spesielt frem Donald Trumps suksess i USA, og usikkerheten som følger hans manglende erfaring som politisk leder.

– De siste ukene har jeg tenkt at jeg er litt mindre opptatt av programmet, enn egenskapene hans til å være leder. (…) Den største testen er hvordan du er satt opp til å møte morgendagen når noe skjer uventet. Når han tas i ed på fredag har han et program, men det å være USAs president er at du hver morgen er i stand til å tenke: «hvordan ser verden ut, hvordan håndterer vi det som er uventet?»

– Det er jeg urolig for. Hvordan er verdens ledere satt opp, og hvilke motiver, tradisjoner og rutiner har de for å håndtere disse kraftige endringskreftene som er?

– Fortsatt moderne

Alt i alt fremsto Skandinavias ledende sosialdemokrater som samlet om det meste – fra sikkerhetspolitikk til arbeidsliv. Overbevisningen om at «tradisjonell sosialistisk politikk» fortsatt holder de beste løsningene ligger fast. For alle skal jo med.

– Men vi kan ikke gjennomføre de samme reformene som vi gjorde for 70, 50 eller 20 år siden, slår Löfven fast.

Sosialdemokratenes posisjon er svekket på tvers av Europa. I Frankrike er Le Pen på fremmarsj, i Nederland er det er forestående valg dere er bekymret for, og i Danmark er Dansk Folkeparti nest største parti. Hvordan kan dere møte dette?

– Jeg ser den militære spenningen i verden, jeg ser kløftene. Spørsmålet er hvordan vi tar oss ut av det. Skal vi si «det får du ordne som du vil», eller rope på den sterke kvinnen eller sterke mannen, eller skal vi gjøre noe sammen?

«Stormakten» Norden

Han mener den nordiske modellen, bygd rundt det skandinaviske sosialdemokratiet har blitt viktig, også i internasjonale fora om storpolitikk. Etter Oslo går turen for Löfven og Støre til Davos, for å delta på toppmøtet til World Economic Forum.

– Resultatet av arbeiderbevegelsene i Norden er utrolig. Sverige var et av Europas fattigste land, og er nå blant de rikeste, sier Löfven, men påpeker at samfunnsutviklingen i Sverige og resten av Skandinavia på langt nær er feilfri.

– Men siden jeg ble statsminister har jeg truffet vel over 100 statssjefer. Og alle har på et eller annet vis tittet mot Norden. Norden har gjort noe. Det gjør oss ikke automatisk til en stormakt, men vi har noe i grunnen. Vi bygger på demokrati, likeverd, frihet – og dette skapes bare i solidariske samhold. Disse verdiene er jeg overbevist om at fortsatt tiltaler mennesker. Nå gjelder det bare å vise frem de konkrete reformene som fungerer nå, for å skape dette samholdet.

SAMAK

  • Arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité er et organ for samarbeid mellom de sosialdemokratiske partiene og landsorganisasjonene (LO) i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island. Også partiene på Grønland, Færøyene og Åland er med.

  • Komiteens årsmøte holdes i år på Voksenåsen konferansehotell i Oslo.

  • Blant deltakerne er Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre, Stefan Löfven, statsminister og leder for Socialdemokraterna i Sverige, Mette Fredriksen, leder for Socialdemokratiet i Danmark, Antti Rinne, leder av Socialdemokraterna i Finland.

    (©NTB)

Powered by Labrador CMS