Næringsliv
Har under to prosent sykefravær
– Noen ser på løvetann som ugress. Hadde de visst hva den kan kurere, hadde de endret sitt syn på denne vakre, gule vårblomsten. Den er noe av det mest standhaftige som finnes i naturen, sier gründer og daglig leder av Løvetann, Merete Anfinnsen. Hun har originale metoder for å holde sykefraværet i bedriften på et minimum.
Med variert erfaring fra kantinedrift, ingeniørhøyskole og hotellhøyskole, bestemte Merete Anfinnsen seg for å starte sin egen bedrift i 1995. I dag, 16 år senere, kan hun vise til vekst, økonomisk suksess og et svimlende lavt sykefravær i sine 20 kantiner. Bedriften har i dag 35 ansatte.
Løvetann er ikke et tilfeldig navnevalg. Løvetann finnes over alt, og fargen symboliserer sol, varme og friskhet. Den er ekte og ujålete, og kommer alltid tilbake. Dessuten kan den spises, akkurat som maten på bedriftens kantiner.
Bedriften har hatt et uvanlig livsløp. På 16 år har den vokst gradvis. De ansatte har en høy gjennomsnittsalder, og sykefraværet er på mindre enn to prosent. Hvordan er dette mulig?
– Hemmeligheten har vært stor frihet, og at vi gir de ansatte muligheten til å ta sine egne valg. Våre ansatte gir mye mer enn de behøver. De føler et stort ansvar, vokser med oppgaven, får gode tilbakemeldinger og har lyst til å gi det lille ekstra, sier Anfinnsen.
Bedriften har god erfaring med voksne kvinner på over 50 år, som de har rekruttert gjennom NAVs programmer. Dette er kvinner som av forskjellige årsaker har falt ut av arbeidslivet, forteller Anfinnsen. Hun sier at mange av disse kom til Løvetann med lav selvtillit, helt uten å se sin egen verdi på arbeidsmarkedet. Likevel tok det ikke lang tid før de tok over kantinedriften med stolthet, sier hun.
– Ikke har de fravær, og de nekter å slutte før de har fylt 70. Den eldste var 66 år ved ansettelse, legger hun til.
Ulik etnisitet
Mange av Løvetanns ansatte har ulik etnisk bakgrunn. Dette har vært en styrke for bedriften.
– Kundene elsker nye smaker fra Asia, andre deler av Europa og ulike verdensdeler. De viser en imponerende omsorg for de menneskene de lager lunsj til. Denne innsatsen får de mye igjen for, i form av ros og positive tilbakemeldinger fra kundene, tilføyer hun.
Fra enkeltpersonforetak til aksjeselskap
Merete Anfinnsen forteller at hun har lært at man må være seig, ha en beinhard vilje og en ukuelig overbevisning for å lykkes med å starte sin egen bedrift.
– Jeg har opplevd kneiker der jeg bare har måttet stå på og ikke gi opp. Det blir mye jobb i begynnelsen. Som gründer må du også bruke kvelder og helger. Alt ble imidlertid enklere etter at selskapet gikk fra å være et enkeltmannsforetak til et aksjeselskap. Da ble jeg behandlet mer seriøst av skattemyndighetene, sier hun.
Kjøp pdf-utgaven av avisen her for å få tilgang til hele saken.