Samfunn
Hellas' finansminister går av
Yanis Varoufakis varsler mandag morgen at han går av som Hellas' finansminister, tross nei-flertallet i folkeavstemningen.
Varoufakis sa forrige uke at han ville gå av dersom grekerne sa ja til kreditorenes krav om nye innstramminger.
Natt til mandag ble det imidlertid klart at et overveldende flertall av grekerne, 61,31 prosent, hadde sagt nei. Derfor kommer også finansministerens avgang svært overraskende.
– Like etter at resultatet av folkeavstemningen var klart, ble jeg gjort kjent med at enkelte i eurogruppen ønsker at jeg skal holde meg borte fra møtene. Dette er noe statsministeren mener kan hjelpe ham med å få på plass en avtale. Derfor går jeg av i dag, skriver Varoufakis på sin blogg mandag.
Nei til jernbur
– Jeg ser det som min plikt å hjelpe Alexis Tsipras med å utnytte fordelen som det greske folket ga oss gjennom folkeavstemningen. Og jeg skal være stolt over kreditorenes avsky, legger han til.
I et annet blogginnlegg som han publiserte tidligere samme dag, skriver han at grekernes nei til kreditorenes krav var et ja til et demokratisk og rasjonelt Europa.
– Det er et nei til at eurosonen skal fungerer som et jernbur for innbyggerne. Det er et høylytt ja til en eurosone som tilbyr utsikter til sosial rettferdighet med felles velstand for alle europeere, skriver den greske finansministeren.
Korte frister
Det eksisterende programmet er utløpt, og det er uklart om kreditorene vil stille de samme kravene i nye forhandlinger. Tirsdag samles de 19 eurolandene til hastetoppmøte.
Forhandlinger om en ny avtale må imidlertid gå raskt. Hellas har allerede misligholdt låneforpliktelsene sine i IMF og kan komme til å gjøre det samme i ESB 20. juli. Faren for en uttreden av hele eurosamarbeidet er overhengende.
– Tsipras har uttalt at han med et nei kan dra til Brussel på mandag og komme hjem med en mye bedre avtale på tirsdag, men det virker svært usikkert, for å si det forsiktig, har gjesteforsker Pål Foss ved Økonomisk institutt på Universitet i Aten uttalt til NTB.
Skuffelse
Resultatet av folkeavstemningen er svært beklagelig for Hellas' fremtid, sier eurosjef Jeroen Dijsselbloem, og legger til at han tar resultatet til etterretning.
– For at den greske økonomien skal berges, er vanskelige tiltak og reformer uunngåelige. Vi avventer nå de greske myndigheters initiativ, sier Dijsselbloem i en uttalelse etter folkeavstemningen i Hellas søndag.
Også EU-parlamentets president Martin Schulz er skuffet over resultatet.
– Løftene om at bankene skal åpne igjen mandag, og at nye penger skal være tilgjengelige tirsdag, virker veldig vanskelig og farlig. Hver dag blir grekernes situasjon verre. Vi må senest tirsdag diskutere mulighetene for å få på plass et nødhjelpsprogram for Hellas, sier Schulz i en kommentar etter folkeavstemningen.