Samfunn
Heller kaldt vann i blodet på økonomi-optimistene
Meglerhus mener sentralbanken mangler nok skyts til å utsette rentekutt: – Det samlede vekstbildet i Norge fremstår fremdeles som ganske så vissent.
I flere måneder har norske nøkkeltall tikket inn sterkere enn antatt, spesielt båret av det Eiendom Norge forrige uke kalte en «usunn vekst» i boligprisene. Også fallet i sysselsettingen har bremset, og tilliten til norsk økonomi blant bedriftene har styrket seg. Dette har fått flere til å stille spørsmål ved om Norges Bank kommer til å utsette det varslede rentekuttet i September, som siden forrige rentemøte har vært priset inn med hundre prosent sannynlighet.
I mandagens morgenrapport, derimot, trekker sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, Kari Due-Andresen i motsatt retning. Med bakgrunn i de overraskende svake industritallene som kom fredag (en nedgang på hele 2,9 prosent, mens konsensus var en økning på 0,4 prosent) skriver hun at det er «helt klart prematurt å friskmelde norsk industri,» og dermed norsk økonomi.
– Det samlede vekstbildet i Norge fremstår fremdeles som ganske så vissent. Vi har ikke klare holdepunkter for å hevde at vi har begynt å krabbe oppover fra den (spesielt) labre veksttakten som har preget økonomien siden tredje kvartal i fjor, skriver hun.
Due-Andresen viser til at selv om detaljomsetningen har steget noe i andre kvartal, men at oppgangen ikke har vært sterk nok til å reversere fallet i første kvartal. «I alt har det da vært negativ utvikling i detaljomsetningen i første halvår,» påpeker sjeføkonomen. At arbeidsmarkedet har vist tegn til å bedre seg, er også en «sannhet med modifikasjoner» i Handelsbankens øyne.
– AKU-tallene (SSBs arbeidskraftundersøkelse, journ. anm.) viser at grunnen til at ledigheten har holdt seg stabil frem mot sommeren, er at stadig flere har trukket seg ut av arbeidsstyrken. For sysselsettingen har vist riktig så svake tendenser, og fallet i sysselsettingen har tiltatt de siste månedene.
– Stertkt boligmarked og kredittvekst er ikke nok
At Norges Banks rentebane fra juni innebærer en sannsynlighet på 100 prosent for et rentekutt i september, betyr at de vil sette ned styringsrenten med 25 basispunkter ved sitt Septembermøte, så sant økonomien utvikler seg i tråd med deres forventning. Svært mye skal til for at det ikke skal skje, tror Handelsbanken Capital Markets. Kun denne uken publiseres nøkkeltall for norsk økonomi, i form av kredittvekst og konsumprisindeks, som kan snu de siste månedenes gode stemning, og underbygge bekymringene som fulgte fredagens industritall .
– For å unngå et rentekutt, må i så fall den økonomiske utviklingen være vesentlig bedre enn sentralbanken har sett for seg, og sterk utvikling i boligmarked og kredittvekst er ikke nok. Dette er tross alt størrelser som kun kommer som tilleggsvurderinger i Norges Banks pengepolitiske analyse; de inngår ikke engang i det såkalte renteregnskapet, skriver Due-Andresen, og heller med det kaldt vann i årene på de seneste spådommene om en friskmeldt norsk økonomi.
– Det verste er bak oss
Andre store meglerhus er imidlertid overbevist om at de verste effektene av oljebremsen er unnagjort.
– Skal vi tro undersøkelsen av oljeselskapenes investeringsplaner skal fallet i investeringene avta, og det er de oljetunge næringene som har trukket industriproduksjonen ned. Vi holder derfor på at vi har det verste bak oss i norsk industri, skriver sjefanalytiker Erik Johannes Bruce i Nordea Markets mandag morgen.
Også DNB Markets, ved økonom Ole Kjennerud, er nølende til å skrive ut en ny sykemelding til norsk økonomi:
– Før junitallet så det ut til at produksjonen var i ferd med å flate litt ut, etter en lengre periode med markert fall som følge av nedgangen i aktiviteten i petroleumsnæringen. Det synes ikke lenger å være tilfellet. Imidlertid er tallene svært volatile, og vi blir ikke overrasket om produksjonen gjør et lite hopp i juli, skriver han i sin rapport.