Samfunn
Helseministeren vil redegjøre om sykehussaken
Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sier hun gjerne redegjør for Stortinget om situasjonen ved Oslo universitetssykehus.
De parlamentariske lederne for opposisjonen mener det er på tide at helseministeren kommer på banen. I et felles brev ber Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti om at Strøm-Erichsen redegjør før Stortinget tar sommerferie.
– Det er overhodet ikke noe problem. Hvis Stortinget ønsker en redegjørelse, skal det selvfølgelig få det, sier Strøm-Erichsen til NTB.
Opposisjonen mener prosessen er inne i en kritisk fase og at det er grunn til bekymring for pasientene.
Tillit til planen
Mandag gikk Siri Hatlen av som direktør for Oslo universitetssykehus etter langvarig uenighet med styret om innsparinger på 500 millioner kroner i år og planen for langsiktig investering.
Strøm-Erichsen erkjenner at prosessen er krevende, men har tillit til omstillingsplanen.
– Det er sjelden at så omfattende omstillingsprosesser bare går bra, det er noen motbakker underveis. Men jeg er helt overbevist om at det er en riktig prosess. Det er bra at vi nå får samlet fagmiljøene i Oslo, sier hun.
Helseministeren «tar til etterretning» at Hatlen trakk seg. Hun nøyer seg med å si at det er en sak mellom sykehusdirektøren og styret.
– Utfordringen nå er å få omstillingen til å gå bra. Jeg forholder meg til styret, som mener at den gjør det, sier hun.
Vil ha ærlig svar
Opposisjonen vil ha svar på hvordan den politiske ledelsen tar ansvar for omorganiseringsprosessen, utbyggingsplanene og gjennomføringen av effektivitetskravene.
– Avgangen til Siri Hatlen har fått begeret til å renne over. Regjeringen gir uttrykk for at prosessen er under kontroll, men vi er urolige – særlig for om pasientene blir godt nok ivaretatt, sier Frps Per Sandberg. Han ønsker seg en «åpen og ærlig» orientering fra helseministeren slik man kan korrigere kursen, hvis nødvendig.
– Kanskje trenger man mer midler til omstrukturering? Kanskje er det behov for eksterne krefter? Problemet nå er at vi ikke vet nok om hva situasjonen er, sier Sandberg. Han mener det haster med å få på plass en ny sykehusdirektør.
– Vi må ha faste ordninger for å lede en så stor prosess. Det er ikke noe man bare gjør over bordet, sier han.
KrFs Dagfinn Høybråten sier helseministeren har et ansvar for å ivareta pasientenes interesser i en turbulent prosess. Det samme uttaler leder Bent Høie (H) i Stortingets helse- og omsorgskomité.
– Det er for oss helt utrolig at vi har en helseminister som gjemmer seg bort og nekter å uttale seg om det som er den største omorganiseringen i norsk helsevesen som er gjennomført. Vårt virkemiddel er da å få henne i Stortinget nettopp for å få hennes synspunkt. For Høyre er det vesentlig å forsikre om at prosessen gjennomføres slik at den ikke går ut over pasientsikkerheten, sier han.
– Må skape forståelse internt
Konflikten mellom eieren Helse Sør-Øst og administrasjonen har både handlet om pålagt innsparing på 500 millioner i år og omfanget av langtidsplanene. Før hun gikk av, la Hatlen fram et forslag til langtidsbudsjett med en totalramme på 17 milliarder kroner fram til 2025. Styret mente det var for dyrt, og ba om et nytt forslag.
Helse Sør-Øst mener ledelsen helt siden 2004 har kjent til at sykehusene Aker, Rikshospitalet – med Radiumhospitalet – og Ullevål skulle slås sammen, og at detaljene i nedbemanning har vært klar siden 2008.
BI-professor i helseøkonomi Jan Grund mener det nå er sentralt å få på plass vedtak for å gjennomføre omstillingsplanen. Han ser ikke bort fra at administrasjonen vil fortsette å forsøke å påvirke de økonomiske rammene.
– Men det viktigste er å få til en prosess internt i sykehuset for å få det forankret. Det er en lederoppgave, sier Grund.
– Da må man gå rundt på avdelingene, få forståelse for det som skal skje og skape begeistring. Jeg sier ikke at det blir lett, men det er det som skal til, sier han. (©NTB)