Helse
Helsesista og Kirkens SOS starter samtaleplattform med psykologer
I samarbeid med Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som Helsesista, vil Kirkens SOS mobilisere psykologer til frivillig koronainnsats.
– Koronapandemien har ført Norge inn i en unntakstilstand som for mange betyr stor usikkerhet og frykt. Vi ønsker derfor å mobilisere og organisere frivillige psykologer i den krisesituasjonen vi er i nå, sier Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som Helsesista, i en pressemelding.
Tilbudet vil hete «Psykologpraten», og opprettes som et samarbeid mellom Helsesista og Kirkens SOS. Fagansvarlig i Kirkens SOS, Lene Hopland Bergset, tok kontakt med Helsesista etter å ha sett at hun ønsket å igangsette et slikt prosjekt.
– Som krisetjeneste vet vi så alt for godt hvor mye usikkerhet det er i befolkningen nå, og hvor stort behovet er for noen å prate med og bli møtt med forståelse, støtte og generell rådgivning. Derfor var dette et prosjekt det ikke var tvil om at vi ville bidra til, sier Bergset.
Mange unge er nå usikre og redde. De trenger informasjon, trygghet og trenger å bli møtt med forståelse fra trygge voksne.
Kirkens SOS vil bidra med å dele sin krisetjenesteplattform, samt praktisk tilrettelegging for gjennomføring. Prosjektet har etter hvert fått pro bono støtte av Nyby, Zisson og Sprint Consulting.
Pro bono er et uttrykk som brukes om arbeid som utføres frivillig og ubetalt som en tjeneste til det offentlige samfunnet.
En uformell samtale med psykolog
– Vi er så utrolig glade for at vi har fått til dette, og jeg er enormt takknemlig til alle som har meldt seg som samarbeidspartnere, sier Bergset.
Hun understreker at dette ikke er et tilbud om formell psykologbehandling eller videre oppfølging, men en samtale med kvalifisert helsepersonell.
– Mange unge er nå usikre og redde. De trenger informasjon, trygghet og trenger å bli møtt med forståelse fra trygge voksne. Mange voksne har det også vanskelig, er usikre og bekymret i denne tiden. Noen står i vanskelige livssituasjoner fra før, noen opplever at det koker over med små barn, og/eller større barn hjemme som har ulike behov. Her kan det være til stor hjelp å få en uformell samtale med psykolog, sier hun.
Rekruttering av psykologer skjer via appen Nyby.
Det er opprettet en kampanje hvor alle psykologer som ønsker det, kan bidra med en frivillig dugnadsinnsats. Nyby vil også kunne brukes til videre dialog med psykologene som blir godkjent.