Samfunn

Danskene vurderer å privatisere vannverkene. Her fra kåringen av Norges mest velsmakende vann.

Hemmeligholdt McKinsey-rapport anbefaler danskene privatisering av vann og varme

Dansk regjering legger frem ny forsyningsstrategi til høsten.

Publisert Sist oppdatert

Leverandører av vann og varme er offentlig-eide selskaper i Danmark. Men nå har en lekket McKinsey-rapport anbefalt den danske regjeringen å privatisere disse selskapene og hente inn en besparelse på 7 milliarder kroner.

Det skriver Jyllandsposten tirsdag.

Det er først og fremst gjennom mer effektiv kostnadsstyring at man skal kunne hente ut besparelsene, ifølge rapporten.

– Jeg er forbrukernes talsmann. Når analyser peker på at det er et stort effektiviseringspotentiale, er det min oppgave å se på hvordan det kan realiseres, sier energi-, forsynings-, og klimaminister Lars Christian Lillehold (V) til avisen.

Han skal legge frem en ny forsyningsstrategi om noen måneder. Allerede frykter bransjeforeningene for fjernvarmeverkene og vannverkene at det kan gå i retning av privatisering.

Lederen for Danske Vannverk, Allan Weirup, sier til avisen at regjeringens plan om en ny forsyningsstrategi handler om å skaffe til veie finansielle midler til andre satsinger frem mot 2025, den såkalte 2025-planen som skal sette den politiske kursen for de neste ti årene.

– Salg av kommunalt eide selskaper vil gi kommunene inntekter, men slik reglene er i dag vil også statskassen sitte igjen med deler av salget, sier Weirup.

Allerede har det kommet singnaler om at de flere av de store pensjonskasse vil ønske å gå inn som eiere, dersom regjeringen skulle åpne for det.

Selv presiserer Lilleholt at det ikke er regjeringen som avgjør om de offentlige vann- og varmeverkene skal privatiseres, det gjør kommunene. Men regjeringen kan ifølge ham kreve at selskapene skal effektiviseres, noe som visstnok skal kunne gi hver husstand besparelser på noen tusen kroner hvert år.

Forskjeller mellom landene

Norge har historisk noen private vannanlegg, men mange av disse er blitt kommunalisert etter innføringen av kravet om å koble seg på det offentlige vann- og avløpssytemet.

Kommunenes talspersoner vil være raske med å vise til at det er betydelige forskjeller mellom de europeiske landene når det kommer til kommunal organisering. Selv om flere av bakgrunnsdokumentene for den pågående kommunereformen pekte på danske kommunesammenslåinger som en mulig veiviser, har enkelte forskere tilbakevist dette med at det er større geografiske avstander i Norge til at det som fungerer i Danmark, nødvendigvis vil fungere i Norge også.

En viktig forskjell er innføringen av loven om kommunale vass- og avløpsanlegg i 2012. Den har fastslått at nye vannanlegg ikke kan eies privat. Private kan fortsatt drifte anlegget, så lenge kommuenen råder over eiendomsretten.

Svein Kamfjord i KS Bedrift peker på at de kommunale vannverkene også driftes etter selvkostprinsippet som ikke gjør det mulig å ta ut overskudd fra produksjonen.

Kan det tenkes at kostnadene ved produksjonen er høyere enn de trenger å være?

– Det er ikke grunn til å tro det. I alle landets kommunestyrer er det et voldsomt trykk for å holde gebyrene nede, sier han.

Powered by Labrador CMS