Samfunnsansvar
Hjerneforsker: 5 grunner til å trene hjernen
Det kan bli dyrt å ignorere sviktende mental helse.
Det kan komme til å bli dyrt for samfunnet, dersom vi skulker med den mentale treningen.
Det skriver hjerneforskerne Lone Overby Fjorback og Karen Johanne Pallesen ved Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet i Politiken.
De to legene peker på kostnader ved depresjon og stress og hvilke negative følger det ofte får for arbeidsdeltagelsen, noe som kan forverres med gjentatte tilbakefall. Men de mener også at det finnes plukkemoden frukt innen rekkevidde for de fleste, nemlig stressreduksjon gjennom tradisjonelle mindfulness-metoder.
Her er deres fem forslag til forbedring av befolkningens mentale helse.
1) Barn og unge bør tilbys mindfulnessprogrammer i skolen på linje med gymnastikk.
2) Voksne bør forebygge mer. Stressreduksjon bør implementeres som almenn forebygging for voksne.
3) Vi bør behandle uten legemidler. Mindfulness kognitiv terapi bør være et ledd i behandling og forebygging av depresjon.
4) Helsepersonale og pårørende bør kunne delta i forebyggingen. Vi må unngå at ansatte i helsesektoren blir utbrent og at pårørende ender opp som pasienter.
5) Ledere kan bli enda bedre til å treffe beslutninger ved bruk av minfulness-metoder.
Håpet til de to forskerne er at danske myndigheter skal gjøre som de britiske i 2015 da de endret kurs og lanserte Mindful Nation UK for å bedre befolkningens mentale helse.
I Storbritannia tilbys nå minfulness-behandling til alle pasienter med depresjon og kroniske lidelser. Det er også mindfulness-programmer tilgjengelig som forebygging på skoler, på arbeidsplasser og i kriminalomsorgen.