Samfunn

Khamosh ble i 2022 kåret til en av verdens mest innflytelsesrike personer av både BBC og Time Magazine. Hun er for tiden bosatt i Norge og jobber for å styrke både selvfølelsen og rettighetene til afghanske kvinner. Foto: Privat.

Hoda Khamosh deltok i Oslo-samtalene med Taliban: – Vi protesterte for at hele verden skulle høre oss, men ble overlatt til oss selv

Aktivisten og poeten Hoda Khamosh var ledende i protestene mot Taliban da de overtok makten i 2021. Hun har lært afghanske kvinner om selvbevissthet og startet et undervisningprogram for dem. Nå jobber hun videre, fra Norge.

Publisert Sist oppdatert

­Khamosh ble i 2022 kåret til en av verdens mest innflytelsesrike personer av både BBC og Time Magazine. Hun er født i Iran av afghanske foreldre og har studert persisk språk og litteratur i Afghanistan. Da Taliban tok over makten i august 2021 var hun en av de første som tok til gatene for å protestere mot Taliban og for kvinners rettigheter.

Hun har også reist rundt på skoler for å snakke med elevene om selvbevissthet, har startet et undervisningsprogram som lærer jenter og kvinner å sy og var en av aktivistene som ble invitert til å delta i samtalene med Taliban i Oslo i januar 2022. Khamosh benyttet samtalene til å kreve at Taliban skulle løslate noen av hennes aktivistkolleger. For tiden er hun bosatt i Norge i påvente av svar på hennes asylsøknad.

– Verden er stille

– Du var en av de første som protesterte mot Talibans kvinnepolitikk i 2021. Hvilke tanker gjorde du deg da om hvordan dere skulle få gjennomslag?

– Vi protesterte for at hele verden skulle høre oss, og fordi vi nektet å tie om undertrykkelse, kriminalitet og utstøting av kvinner i samfunnet. Men vi ble overlatt til oss selv, og verden er stille til tross for denne kriminelle handlingen som bare øker i styrke hver dag på grunn av Taliban.

– Fortell om undervisningsprogrammet du startet. Hvor viktig kan dette bli, hvis Taliban liberaliserer sin politikk?

– Vi startet programmet for å hjelpe jenter, etter at de ble bortvist fra skoler og universiteter. Dette kan hjelpe jentene som ble frarøvet sine utdannelser av Taliban. Arbeidet pågår gjennom afghanske kvinners rettsbevegelse som jeg leder. Selv om jeg ikke tror at Taliban vil liberalisere sin politikk, tror jeg at utdanning av jenter bidrar til at de kan utvikle seg og oppnå gode ting.

– Hvilket inntrykk fikk du av Taliban under samtalene i Oslo i fjor? Er det slik som vi får inntrykk av: at en stor del av dem gir deg støtte i sak, mens «de eldre» som sitter med makten ikke ønsker å vike en tomme?

– Min mening er at Taliban er terrorister, men at det ville være bra for dem hvis de gjorde endringer. Så langt har de ikke vært i stand til å få noen som helst internasjonal anerkjennelse for sin strenge politikk. De burde ha vært i stand til å lære verdenspolitikk i løpet av et år, men det klarte de ikke. Jeg tror ikke de noen gang vil klare det. De har kastet bort to år.

– Jobber du videre med saken fra Norge, og i tilfelle hvordan?

– Jeg forholdt meg ikke rolig, selv uten oppholdstillatelse, og fortsatte å jobbe online. Nå venter jeg på en avklaring på asylsøknaden, slik at jeg kan gjøre jobben min på offisielt og fritt vis.

Kvinnedagsarrangement

Siden 2017 har Melahuset markert den internasjonale kvinnedagen med å belyse temaer som kvinners rettigheter, undertrykking og interseksjonalitet i et nyansert perspektiv. I år markeres 8. mars med boklansering, musikalske innslag og et fokus på kvinner og utdanning, og da med utgangspunkt i situasjonen i Afghanistan.

På Melahuset denne kvelden blir det en samtale mellom Hoda Khamosh og forfatter og kommunikasjonssjef i Sintef Digital, Mala Wang-Naveen. Det blir lansering av boka Sita in Exile, som er skrevet av den indisk-amerikanske forfatteren Rashi Rohatgi og konserter med Abelone og 9 grader nord. Kveldens konferansier er Selma Benmalek.

Den amerikansk-indiske forfatteren Rashi Rohatgi er førsteamanuensis ved Nord universitet i Bodø. Romanen Sita in Exile er en lyrisk utforskning av søsterskap, migrasjon og morskap i dagens Europa.

Halvt sri lankiske 9 grader nord spiller på Melahuset på kvinnedagen. Foto: Privat.

9 grader nord for ekvator finner vi byen Jaffna på Sri Lanka, hvor halvparten av bandet 9 grader nord har sitt opphav. Sammen byr kvartetten på en blanding av en rekke ulike sjangre, som baila, flamenco, jazz og karnatisk musikk. Med instrumenter som bambusfløyte og cajon ønsker gruppa å ta publikum med på en musikalsk reise nærmere instinktene. Deres kraftfulle og særegne musikkstil har truffet hjem hos publikummere og kritikere.

Musikk har alltid hatt en sentral rolle i livet til Abelone, og hennes musikalske røtter har inspirert henne siden barndommen. Hun slapp sin første singel i 2014 og siden den gangen har hun rukket å etablere seg som artist, låtskriver og komponist og har spilt konserter over hele verden. Hun har også vært Unicef-ambassadør i Etiopia og jobbet for kvinners rettigheter og helse. Musikalsk beveger Abelone seg mellom ulike sjangre og språk, fra r&b, hip hop, pop og afrobeat.

Mala Wang-Naveen er forfatter og kommunikasjonssjef i Sintef Digital. Hun har tidligere arbeidet som journalist, anmelder og kommentator i Aftenposten.

Selma Benmalek jobber til daglig som programkonsulent i Deichman. Som frilanser er hun skribent og redaksjonsassistent for blant annet 10 undersøkelser (undersøkelse som ser nærmere på migrantens plass i dagens samfunn, journ. anm.) samt vært ordstyrer / konferansier under ulike kulturarrangementer. Hun er ellers styremedlem i Jeunesses Musicales Norway og styreleder i Norsk Bibliotekforening avd. Oslo.

Powered by Labrador CMS