Samfunn
Horne møter ny motstand på Stortinget
Begge regjeringens samarbeidspartier sier nei til ønsket om å endre barneloven og gjøre det lettere å velge delt bosted for barn ved samlivsbrudd.
Dermed stunder det mot et nytt nederlag for barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp). I forrige uke ble likestillingsmeldingen hennes kraftig sydd om på i Stortinget.
Etter Venstres landsmøte i helgen kan det samme skje med høringsforslaget om endringer i barneloven som Horne la fram for et år siden.
– Hvis jeg var Solveig Horne ville jeg nå ha sondert det politiske landskapet og tilpasset forslaget, sier Venstre-representant Abid Raja til NTB.
Stemte nei
Venstre avviste i helgen med klart flertall to forslag som vektla delt bosted for barn ved samlivsbrudd. I stedet samlet partiet seg om formuleringene i oppvekstdokumentet som Raja var med å utarbeide.
Der tar Venstre til orde for at prinsippet om barnets beste, ut ifra barnefaglige vurderinger, alltid skal være førende for barnets bosted og at barneloven skal være nøytral på dette punktet.
– Det er bra med likestilling, men vi viker ikke én tomme fra prinsippet om at barns beste skal legges til grunn. Loven skal være nøytral, sier Raja.
Tilhengerne av å framheve delt bosted argumenterer med at det svært ofte er mor som får omsorgen for barna etter et samlivsbrudd. På landsmøtet i Venstre var det flere som ga uttrykk for at barneloven slett ikke er nøytral når mor langt oftere enn far får hovedansvar for barna.
Vil ha delt bosted
Da barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) sendte lovforslaget ut på høring i april i fjor, framholdt hun at hensynet til barna nettopp taler for et likestilt foreldreskap.
– Det vil kunne virke konfliktdempende dersom begge foreldre opplever at de kan stille likt etter et samlivsbrudd. Det er også et gode for barna, sa Horne, som mener felles foreldreansvar bør være utgangspunktet for alle, også foreldre som ikke bor sammen når barnet blir født.
– Begge foreldre bør ha en lik verdi og plass i barnets oppvekst, framholder Horne.
Høringen ble avsluttet i oktober i fjor, men regjeringen har ennå ikke levert en proposisjon til Stortinget. Barne- og likestillingsdepartementet opplyser til NTB at saken fremdeles er under behandling.
Bred motstand
Regjeringens andre samarbeidsparti KrF er på Venstres linje i spørsmålet.
– Vi har som utgangspunkt at foreldrene skal ha mulighet til å avtale delt bosted, men for at dette skal fungere, så må konfliktnivået være lavt. Men dette er ikke en foreldrelov, det er en barnelov. Det er viktig med likestilte foreldre, men hensynet til barna må gå foran, sier KrF-nestleder Dagrun Eriksen til NTB.
Barneombudet har advart mot å gjøre delt bosted til utgangspunkt for loven, noe Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen merker seg.
– Vi har ikke tatt stilling, da regjeringen foreløpig ikke har fremmet noen sak. Vi mener det er viktig å likestille foreldre som omsorgspersoner. Barneloven skal ta utgangspunkt i barnets beste, og jeg registrerer at ekspertene mener det er uheldig å planlegge delt bosted for barn i ung alder, sier hun.
Senterpartiet har foreløpig ikke tatt stilling til saken, men er skeptisk og vil neppe gi regjeringen flertall alene for forslagene slik de framstår.