Samfunn

– Høyre presser gjennom datalagringsdirektivet

Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti har funnet hverandre i kampen mot datalagringsdirektivet. Den felles fienden er Høyre.

Publisert Sist oppdatert

De to partienes talspersoner, Bård Hoksrud (Frp) og Hallgeir H. Langeland (SV) beskylder Høyres ledelse for å presse gjennom et ja-vedtak i Stortinget.

– Jeg skjønner at ledelsen i Høyre vil tvinge motstanderne på plass og kjøre saken igjennom før landsmøtet. Jeg håper ikke de som er kritiske lar seg knekke av partiledelsen, sier Hoksrud til NTB.

Høyres leder Erna Solberg avviser overfor NTB kritikken som urimelig, og sier at Høyre ikke er noen pådriver. Partiets sentralstyre skal behandle saken mandag, men ifølge Solberg skal det ikke fattes noe vedtak.

– Høyre har ikke tatt sin endelige beslutning. Vi skal ikke bestemme oss før etter høringene i Stortingets transportkomité. Det er en åpen prosess i Stortinget, sier Solberg.

– Ikke grunnlag for beslutning

Frp og SV mener det ikke er grunnlag for å ta noen beslutning så lenge EU og flere EU-land har store betenkeligheter.

Stortingets transportkomité har fått en orientering om situasjonen for direktivet fra Stortingets internasjonale sekretariat. Situasjonen i Tyskland blir nevnt spesielt.

Ifølge tyske medier er regjeringspartiene CDU og FDP sterkt uenige. Landets forfatningsdomstol satte i mars 2010 til side den tyske iverksettingsloven. Siden da har det vært uenighet mellom de to regjeringspartiene om veien videre.

Justisminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger fra Fridemokratene (FDP) er imot datalagring, mens innenriksminister Thomas de Maizière fra det konservative partiet CDU vil ha rask og vidtgående iverksetting av direktivet.

Små muligheter for kompromiss

Ifølge tysk presse er mulighetene for et kompromiss liten, men innenriksministeren har åpnet for en kompromissløsning som innebærer en kortere lagringstid enn seks måneder.

Ifølge ukemagasinet Der Spiegel skal saken også stå på vippepunktet i EU. Problemet er å finne balansen mellom borgernes sikkerhet og respekten for det private rom.

Hoksrud og Langeland skjønner ikke hvorfor Høyre skal være med å presse gjennom et vedtak i Stortinget før påske når det kan komme store endringer i direktivet i EU.

– Vårt opplegg i komiteen er at vi tar høyde for en annen tidsplan hvis EU kommer med drastiske endringer. Men vi kan ikke knytte oss opp til EU og utsette saken uansett fordi endringer i EU kan ta tre til fire år, sier Erna Solberg. (©NTB)

Powered by Labrador CMS