Samfunn

SE TIL SVERIGE: Utenforskapet er en stor belastning for dem det rammer, og en reform i retning Sverige vil bedre livskvaliteten for svært mange, sier Heidi Nordby Lunde til Dagens Næringsliv.

Høyretopp vil kutte i sykelønna

Høyrepolitiker Heidi Nordby Lunde vil gjøre som svenskene og kutte i sykelønna. En krigserklæring, mener Fagforbundet.

Publisert Sist oppdatert

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde har vært på studietur i Sverige, og med seg hjem har hun et klart budskap: Høyretoppen vil gå til valg på å kutte i sykelønna .

– Kombinasjonen av lavere sykelønn, større aktivitetsplikt ved trygd og lavere skatt ved arbeid vil føre til at flere kommer i arbeid, sier Heidi Nordby Lunde i et intervju i Dagens Næringsliv.

Lunde leder Høyres fraksjon i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Hun er ikke den eneste Høyre-politikeren som har tatt til orde for å kutte i sykelønna, men foreløpig har tilhengerne av kutt ikke nådd fram. Høyre har fredet sykelønna i denne stortingsperioden.

Utenforskapet er en stor belastning for dem det rammer.

Lunde respekterer den beslutningen, men hun mener Høyre bør gå til valg på å endre ytelsene til sykelønn og uføretrygd ved neste stortingsvalg.

– Det kan godt hende at etter en grundig debatt, vil vi komme opp med andre tiltak enn i Sverige. Det viktige er at vi ser i sammenheng alle ytelsene som i dag hindrer arbeidsdeltagelse, sier hun.

Les også: – Kutt i sykelønna vil føre til et todelt arbeidsmarked

Kutt i Sverige

Både sykefraværet og andel uføre er langt høyere i Norge enn i Sverige. Siden den konservative regjeringen i Sverige for ti år siden kuttet i sykelønn og andre ytelser, satte strengere krav til folk på trygd og innførte skattefradrag for folk som er i jobb, er langt flere inkludert i arbeidslivet, skriver Dagens Næringsliv.

Da sosialdemokratene overtok makten i Sverige for fire år siden, lot de være å reversere endringene.

Les også: Leder: Slaget om sykelønna

– Det første vi må gjøre, er å anerkjenne problemet ved at langt flere nordmenn står utenfor arbeidslivet enn i et land som Sverige. Arbeidsmarkedet er tross alt svært likt i Skandinavia. Utenforskapet er en stor belastning for dem det rammer, og en reform i retning Sverige vil bedre livskvaliteten for svært mange, sier Lunde til avisen.

Hvis Norge hadde får ned sykefraværet og andelen uføre på svensk nivå, kan det tilføre arbeidsmarkedet cirka 129 000 årsverk, ifølge anslag fra Høyre.

Kutt i sykelønnen er et dårlig forslag som vil virke ekskluderende og øke forskjellene.

– En krigserklæring

Leder Mette Nord i Fagforbundet betegner Høyretoppens utspill som en krigserklæring.

– Dette er en krigserklæring fra Høyre mot vanlige arbeidsfolk og mot fagbevegelsen. Folk med vanlige jobber i sykehjem, barnehager, butikker og industribedrifter vil kunne få vesentlige kutt i inntektene sine, ikke minst kvinner i harde omsorgsyrker med små lønninger. I motsetning til ledere og andre har de ikke mulighet til å «jobbe» hjemmefra når de er syke, sier Nord til Dagens Næringsliv.

Også Arbeiderpartiet er kritisk.

– Kutt i sykelønnen er et dårlig forslag som vil virke ekskluderende og øke forskjellene. Vi skal gjøre alt vi kan for å bekjempe slike forslag og drive høyrekreftene tilbake, sier arbeidslivspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Powered by Labrador CMS