Samfunn
HP vant «Nord-Europas største IKT-kontrakt»
Datasentrene og pasientdata skal ikke forlate landet.
Alt som gjenstod før Helse Sør-Øst kunne erkære at konsortiet ledet av Hewlett Packard Norge vant det som blir omtalt som «Nord-Europas største IKT-kontrakt» - oppdraget med å drifte IKT-infrastrukturen til Helse Sør-Øst, var at helseminister Bent Høie torsdag morgen ga tommelen opp for å la foretaket ta i bruk såkalt finansiell leasing for anbud over 100 millioner kroner.
At tre fagforbund i et brev omtalt i Klassekampen torsdag ba ministeren om å revudere, hjelp lite.
– Jeg er positiv til å konkurranseutsette denne typen ikke-medisinske tjenester. En slik avtale vil kunne gi store økonomiske besparelser. Det gir sykehusene mer penger til pasientbehandling, uttalte Høie i en pressemelding rett etter foretaksmøtet i Helse Sør- Øst.
Avtalen med Hewlett Packard Enterprise (HPE) gir sykehusene og Sykehuspartner tilgang til erfaring og kompetanse fra gjennomføring av tilsvarende og vellykkede moderniseringsprosjekter.
– Vår hovedoppgave er pasientbehandling. Vi forvalter store ressurser på vegne av samfunnet og det er vår plikt å bruke disse ressursene best mulig. Vår utredning viser at vi kan hente ut betydelig gevinst ved å inngå en avtale med en ekstern partner. Dermed frigjør vi ressurser som kan brukes på pasientbehandling eller investeringer, for eksempel fornyelse av gammelt medisinskteknisk utstyr, sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Cathrine M. Lofthus.
Med IKT-infrastruktur menes områder som PC-er, telefoni, nettverk og datasentre. Avtalen vil ikke omfatte sykehusnære løsninger som pasientjournal- og radiologisystemer.
Det er en absolutt forutsetning i avtalen at alle krav til informasjonssikkerhet og personvern i lov og forskrift er ivaretatt. Alle datasentre skal stå i Norge, inkludert all lagring av pasientdata.
– Helse Sør-Øst RHF har i dag gitt Sykehuspartner i oppdrag å inngå avtale med leverandøren som samlet sett har det mest fordelaktige tilbudet. Jeg er glad for mulighetene dette gir oss for å modernisere IKT-infrastrukturen i regionen, sier Cathrine M. Lofthus.
Sykehuspartner skal fortsatt være ansvarlig for regionens IKT-tjenester og HPE vil være en underleverandør til Sykehuspartner. Et samarbeid med en underleverandør legger til rette for at Sykehuspartner kan bruke sine ressurser mer målrettet på IKT-løsninger som understøtter pasientbehandlingen.
– Et partnerskap er et riktig grep for at vi skal møte sykehusenes behov innen IKT-området, og bli et ledende kompetansemiljø på pasientnære IKT-løsninger, sier Mariann Hornnes, administrerende direktør i Sykehuspartner.
Helseforetakene vil bli involvert i arbeidet som nå skal foregå framover i regi av Sykehuspartner og HPE. En raskere gjennomføring krever innsats fra hele foretaksgruppen for at regionen skal lykkes med å realisere gevinstene.
– Det er et omfattende arbeid som har vært utført av ansatte i Sykehuspartner over lang tid for å være forberedt på å inngå en avtale. Involvering har vært særs viktig for å sikre forankring av denne avtalen og mulighetene den vil gi. Vi ser frem til å innlede et samarbeid med HPE og å arbeide tettere med sykehusene i tiden fremover. Vi opplever et sterkt engasjement i foretaksgruppen for å komme i gang, avslutter Hornnes.