ukens utgave
Hva nå, Helge Lund?
UKENS UTGAVE: I hovedsaken i Ukeavisen Ledelse denne uken har vi snakket med sju eksperter om hva som er Statoil-sjef Helge Lunds største utfordringer i tiden fremover etter terrorangrepet i Algerie. Kjøp PDF her.
Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.
Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!
Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:
Liv & ledelse
Den vanskelige fortsettelsen
Ukeavisens ekspertpanel vurderer de utfordringene Statoil og Helge Lund må takle i tiden etter terrorangrepet i In Aménas.
Spør om arbeidsrett:
Ferie i oppsigelsestid
Spørsmål: Jeg har sagt opp min stilling 22. november 2012. Jeg har 3 måneder oppsigelsestid (har vært ansatt i 4 ½ år). Jeg ønsker å ta ut opptjent ferie i oppsigelsestiden (februar 2013). Jeg har drøftet dette med arbeidsgiver, men de vil ikke innvilge det. Har arbeidsgiver rett til å nekte dette?
Kortere oppsigelsesfrist ved nedleggelse?
Spørsmål: Nokså brått har virksomheten jeg leder kommet i en alvorlig økonomisk situasjon. Konkurs er mindre aktuelt. Gjelden i selskapet overstiger ikke verdiene. Av ulike årsaker er imidlertid fortsatt drift uaktuelt, fordi det har blitt umulig å drive virksomheten med forsvarlig lønnsomhet. På ekstraordinær generalforsamling besluttet vi nedleggelse. Ved lesing av arbeidsmiljøloven har styret konstatert at en lovbestemmelse åpner for en kortere oppsigelsestid av ansatte i enkelte tilfeller, bl.a. uforutsette hendinger. Kan vår økonomiske situasjon være en slik uforutsett hending?
Advarsel – krav til utforming?
Spørsmål: En av mine ansatte har klart å havne i en temmelig unødvendig, men kritikkverdig situasjon. Han har hatt en faglig uenighet med en kunde. Diskusjonen endte dessverre med munnhuggeri som inkluderte både skjellsord og helt personlige utfall. I den anledning har vi kommet til at vi må gi ham en advarsel. Er det noe krav i lovgivning eller rettspraksis om hvordan en advarsel utformes?
Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer.
Lederspeilet:
Frikjenner late nordmenn
– Før jeg dro til Norge fikk jeg høre at nordmenn er litt laid back. Nå har jeg lært meg å beundre hvordan mine norske ansatte balanserer arbeid og fritid, sier engelske Steve Kimber, administrerende direktør i Ford Motor Norge.
Lederfokus:
Teknofobi den største barriere
Personaldirektøren er oppgradert til direktør for humanressurser (HR) og har muligheten til å ta rollen IT-direktøren har hatt hva gjelder å støtte virksomheten i en grenseløs ny forretningsvirkelighet, skriver Even Bolstad og Stig -Thorgersen.
Lederverktøyet:
Slik beregner du effekten av markedsføringen din
Markedsføring er ikke bare en utgiftspost. Markedssjefen har utviklet seg fra å være ansvarlig for et annonsebudsjett til å være mer ansvarlig for firmaets inntektsside, ifølge professor i markedsføring ved BI, Tor Wallin Andreassen.
Kulturforståelse som suksessfaktor
Det bergensbaserte skipsutstyrsselskapet TTS har bygget seg store i Kina. Selskapet har funnet suksessoppskriften med joint ventures, en selskapsform som mange andre internasjonale aktører har hatt vanskelig med å lykkes med i Midtens Rike. Formelen har vært tålmodighet og å bruke tid på å knekke den kulturelle koden.
Samfunn, etikk & kultur
Etterlyser den gode, gamle kapitalisten
Andelen utenlandske eiere av industri i Norge har økt med 90 prosent på sju år. Norske investorer våger ikke tenke nytt, og bruker pengene sine på olje og eiendom. Mangelen på investeringer og industrielle eiere i fastlandsøkonomien kan svekke norsk økonomi og konkurranseevne.
Kunst på jobb:
Toner fra veggen
På veggene hos Hotell Hadeland på Gran triller det toner fra veggene.