Samfunn
Hver femte foreldre opplever barnehagebemanning som «ikke tilfredsstillende»
Analyser viser derimot at det ikke nødvendigvis er en sammenheng mellom foreldrenes rapporterte opplevelse av bemanning og faktisk bemanningssituasjon i barnehagen.
I dag publiserer Utdanningsdirektoratet resultatene fra landets største barnehageundersøkelse.
Totalt har 127.000 foreldre over hele landet svart på hvor fornøyde de er med barnehagens tilbud. Blant temaene som tas opp er barnets trivsel og utvikling, informasjon, ute- og innemiljø, bemanning og forholdet mellom barn og voksne.
Et hovedfunn fra undersøkelsen er at foreldrene stort sett er fornøyde med barnehagetilbudet og at det er få endringer i foreldrenes svar de tre årene undersøkelsen er gjennomført.
Det er imidlertid en nedgang i andelen foreldre som opplever at bemanningstettheten er tilfredsstillende.
Økt misnøye med bemanningstettheten
På spørsmål om bemanningstetthet, antallet barn per voksen, svarer 73 prosent av foreldrene at de er helt eller delvis enige i at bemanningstettheten oppleves som tilfredsstillende.
Dette er en nedgang på 5 prosentpoeng fra 2017. Andelen foreldre som er helt eller delvis uenig i at bemanningstettheten er tilfredsstillende har økt fra 14 til 18 prosent fra 2017 til 2018.
Det kan være mange årsaker til økningen, blant annet oppmerksomhet om ny bemanningsnorm som vil gjelde fra 1. august 2019.
– Vi skal ha en barnehage der det er nok voksne, og der alle barn får den oppfølgingen de trenger. I høst innførte vi en ny bemanningsnorm som gjør det tydeligere hva foreldrene kan forvente for barna sine. Kommuner og andre barnehageeiere må sørge for at normen oppfylles, og at foreldre blir trygge på at bemanningen er god nok i hele åpningstiden, sier statssekretær Rikke Høistad Sjøberg i Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.
Ingen sammenheng
Tall for 2017 viser at det ikke ser ut være en sammenheng mellom foreldres opplevelse av bemanningstettheten og faktisk bemanningstetthet i barnehagen.
Foreldre med barn i barnehager med få barn per ansatt er altså ikke nødvendigvis mer fornøyde med bemanningstettheten enn barnehager med flere barn per ansatt.
- LES OGSÅ: Kommune-Norge møkklei statlige krav
Hvordan foreldre opplever bemanningstettheten kan altså handle om andre forhold enn den reelle bemanningen, for eksempel om hvordan barnehagen organiserer arbeidsdagen og hvordan de kommuniserer med foreldrene om bemanning.
Foreldre til de yngste mest fornøyd
Hovedfunnene på nasjonalt nivå viser at foreldre er fornøyde med barnehagene:
Over 95 prosent av foreldrene mener at barna er trygge på personalet og at de ansatte er engasjerte i barnet.
- LES OGSÅ: Redusert pris får flere barn i barnehage
Foreldrene til de yngste er ofte mer fornøyde enn foreldrene til de eldste.
90 prosent svarer at de er fornøyde med hvordan barnet ble ivaretatt i tilvenningsperioden.
– Det er ekstra gledelig at foreldrene til de yngste barna opplever at barna blir godt ivaretatt, at barnehagen tilrettelegger i tilvenning og at barna er trygge. Når flere av de yngste barna er i barnehagene er dette spesielt viktig, sier Sjøberg.
Sjøberg ber barnehageeiere og foreldre samarbeide om å finne løsninger når det er misnøye.
Private skårer bedre
På nasjonalt nivå viser undersøkelsen at de private barnehagene i gjennomsnitt skårer litt høyere enn de kommunale på alle områder som foreldrene ble spurt om.
- LES OGSÅ: Skal få flere minoritetsbarn i barnehage
Mellom private og kommunale barnehager er utvalgsskjevheten – det vil si at private barnehager deltar i litt større grad enn kommunale barnehager – marginal, og ut fra analyser Utdanningsdirektoratet har gjennomført er det ingen grunn til å tro at den påvirker resultatene.
– Det er viktig med mangfold i barnehagesektoren, både på størrelse, temaer og profiler og eierskap. Samtidig vet vi at det er gode og dårlige barnehager både blant de private og blant de kommunale. Derfor er det viktig at barnehagene bruker foreldreundersøkelsen til å diskutere kvalitet, sier Sjøberg.