Nyskaping
Hydro ett skritt nærmere full produksjon ved Alunorte-raffineriet
Embargoen som begrenser Hydros produksjon ved aluminaffineriet Alunorte i Brasil, er opphevet, men selskapet må fortsatt vente på domstolens godkjenning.
– Dette er en utvikling i riktig retning for Alunorte og bringer oss et skritt nærmere vår opprinnelige plan om å erstatte det gamle deponiet DRS1 med DRS2 og pressfilter, basert på moderne teknologi, sier John Thuestad, leder for Hydros forretningsområde Bauksitt og Alumina.
Embargoen på det nye bauksittrest-deponiet DRS2 ble løftet av de brasilianske føderale myndighetene IBAMA torsdag denne uka. IBAMA hadde da gjennomgått informasjon som Alunorte og de lokale miljømyndighetene SEMAS i delstaten Pará hadde bedt om, opplyser Hydro.
Alunorte har produsert på halv kapasitet siden mars, da miljømyndighetene og en domstol påla anlegget å kutte produksjonen med 50 prosent etter anklager om forurenset drikkevann som følge av lekkasjer etter ekstrem nedbør. Interne og eksterne undersøkelser har imidlertid bekreftet at det ikke hadde vært utslipp fra deponiene for bauksittrester etter nedbøren, ifølge selskapet.
Dialog med myndighetene
Embargoen fra en føderal domstol er fortsatt er gjeldende.
– Det nye bauksittrestdeponiet er, sammen med pressfilterteknologien, verdens mest moderne system for bauksittresthåndtering. Vi vil fortsette dialogen med myndighetene for å søke om tillatelse til å bruke det nye deponiet, ettersom dette er nøkkelen til bærekraftig drift av raffineriet, sier Thuestad.
Hydro måtte i begynnelsen av oktober stenge produksjonen helt fordi det gamle deponiet var fullt. Driftsstansen førte også til at aluminiumsverket Abras måtte stenges siden aluminiumsverket er avhengig av alumina fra Alunorte.
Bauksittrest-deponiet DRS2 er spesialbygd for å lagre bauksittrester som er behandlet av pressfiltre på en trygg måte. DRS2 og den moderne pressfilterteknologien fører ifølge Hydro til forbedret miljøfotavtrykk på lagerområdet, samt økt sikkerhet.
2,3 milliarder kroner
Hydro opplyste i forbindelse med resultatframleggelsen onsdag at produksjonsstansen i Brasil har kostet selskapet rundt 2,3 milliarder kroner, skriver E24.
Inkludert i dette beløpet er en avsetning på 519 millioner kroner i tredje kvartal for å dekke bøter samt sosiale og tekniske investeringer i Brasil etter en avtale med myndighetene 5. september. I tillegg inkluderer beløpet et bortfall på drøye 1,8 milliarder i underliggende resultat som følge av at Alunorte og bauksittgruva Paragominas drives på halv kapasitet.