Samfunn
Under pandemien har alle opplevd å bli mer sosialt isolert enn før, men i fengslene er ikke isolasjon noe nytt. For noen innsatte er fengselsbetjentene eneste forbindelse med verden utenfor, spesielt når fengselet er stengt på grunn av smittevern.
Otto von Münchow (Illustrasjonsfoto)
I isolasjonens jerngrep
«Rorgen» sitter i fengsel. Avskåret fra omverdenen erfarer han hva tvungen isolasjon fører med seg. Sinne, depresjon, irritasjon, stress, søvnproblemer. Under pandemi-restriksjonene har mange utenfor murene kjent på noe av det samme.
Koronautbruddet har ført til økt oppmerksomhet rundt savnet etter kontakt med andre mennesker. Etter at samfunnet stengte ned for et år siden, er det ikke bare fanger som «Rorgen», som kjenner på hva det betyr å bli sosialt avskåret fra omgivelsene sine. Rorgen er riktignok en romanfigur, men en flik av hans opplevelse av isolasjon og ensomhet er blitt noe de fleste av oss etter hvert har lært å forholde oss til.
Under pandemien er vi alle blitt fanger av vår egen hverdag. Sosial isolasjon og avsondrethet gjør at vår mentale helse lider. Det vi nå ser, er konsekvensene av å miste sosial kontakt og tilhørighet.
Ensomheten og andelen som rapporterer om psykiske plager øker, viste en større undersøkelse fra Folkehelseinstituttet før jul.
Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd
99,- 715,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd
2700,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd
1,- 199,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd
2290,-
KJØP