Samfunn
IEA: – Bruk koronakrisen til å satse på hydrogen
Norsk hydrogenstrategi lar vente på seg. Nå: «Ambisjonen er før sommeren - inntil videre».
Regjeringen har varslet en hydrogenstrategi denne våren. Med en oljepris på rundt 30 dollar fatet, står hydrogen langt opp på leverandørindustriens ønskeliste.
Nå melder Olje- og energidepartementet at ambisjonen fortsatt er å levere strategien før sommeren, men koronakrisen gjør at det tas forbehold:
«Inntil videre gjelder dette fremdeles», oppgir kommunikasjonsavdelingen i OED i en epost.
-
HYDROGEN-LØSNINGEN | En hype og klimaløsningen vi har ventet på
-
HYDROGEN-STRATEGI | EU firer på kravene til statsstøtte
Norge bak allerede
Espen Barth Eide uttalte til Dagens Perspektiv sist uke at det haster med å få på plass en norsk hydrogenstrategi.
De andre landene venter i hvert fall ikke på oss.
I dag ble det klart at Nederland får sin egen hydrogen-valley i universitetsbyen Gronening nord i landet. HEAVENN (H2 Energy Applications in Valley Environments for Northern Netherlands) består av 65 støttespillere i tillegg til byene i nærområdet. Så langt er det klart at det skal investeres rundt en milliard de neste årene.
Over hele verden spretter det opp nye og lovende hydrogen-prosjekter for tiden. Sist uke åpnet det første kommersielle hydrogenprosjektet som tar i bruk elektrolyse ved høy temperatur. Franske Enige og Sunfire står bak prosjektet Multiplhy i Nederland. Det melder nettstedet Recharge.
Og nylig rapportere Sciencealert om et forskningsgjennombrudd som lover opptil 25 ganger mer effektiv produksjon av hydrogen-drivstoff - med bruk av rust..
Aller viktigste akkurat nå er nok Tysklands ønske om å produsere hydrogen på et industrielt nivå - en ambisjon som landet har tenkt å ta med seg inn i sitt forestående presidentskap i EU.
Koronakrisen som mulighet
Fatih Birol i det internasjonale energibyrået IEA har samtidig foreslått at nasjonale myndigheter bruker koronakrisen til å få fart om energiomstillingen.
Tiltakspakkene bør åpne for storstilt investeringer i fornybar energi - blant annet grønt hydrogen og karbonfangst og lagring, sa han i en Linkedinpost.
Men hydrogen har også en stor utfordring nå. Prisen på naturgass er for tiden svært lav, og det gjør det krevende å få lønnsomhet i prosjektene. Offentlig støtte er fortsatt påkrevd.