Samfunn
Ikke bygg ut mer på land, tiden er inne for norsk havvind
– Vindkraft på land har ingen framtidig industriell oppside for Norge. Vindkraft til havs derimot, har en stor oppside, sier administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.
Vi trenger ikke mer vindkraft på land. Det er vind til havs som kan gi et nytt norsk energieventyr, mener Stein Lier-Hansen.
Den administrerende direktøren i Norsk Industri mener tiden nå er moden for det politikere, klimaforkjempere og næringslivsfolk har holdt festtaler om i årevis:
En konkret satsing på utbygging av havvind på norsk sokkel.
Politisk krevende vind
«Jeg mener at der konsesjon er gitt og investorene har brukt store summer, må utbygging fullføres i henhold til lovlig fattede vedtak. Men folkelig motstand og politisk nyorientering i flere partier vil mest sannsynlig begrense utbyggingen av vindkraft på land. Jeg registrerer at flere partier er på glid i denne saken», skriver Lier-Hansen.
– Dette er min analyse. Jeg er ikke mot landvind, men ser at stadig flere politikere er skeptiske. Dette kan bli en ny bompenge-sak. Derfor bør vi ikke legge alle eggene i samme kurv, men se etter alternativer, utdyper han overfor Dagens Perspektiv.
– En mer edruelig tilnærming til vindkraftutbygging, koblet med en anerkjennelse av at uberørt natur har stor og økende verdi i et stadig mer urbanisert Norge, vil, slik jeg ser det, få politikerne til å trå varsomt.
Ifølge Lier-Hansen vil «en systematisk oppgradering av norsk vannkraft», gi like mye strøm som all planlagt vindkraft fra land.
Offshore vind i vinden
Men Stein Lier-Hansen har mer på hjertet. Hans hovedpoeng er at i stedet for å satse på politisk betent vindkraft på land, så bør man sette aktiv handling bak ordene om å utvikle norsk teknologi for storstilt produksjon av havvind.
«Havvind, basert på flytende vindmøller, bør bli et nytt satsingsområde for energi- og industrinasjonen Norge», skriver Norsk Industri-direktøren.
Stein Lier-Hansen viser til en rapport fra 2007 som underbygger hans argumentasjon. Rapporten fra det daværende Energirådet konkluderte enstemmig om at dette var en viktig industriell mulighet der Norge med sin unike maritime kompetanse måtte sikre seg gode posisjoner for internasjonale oppdrag, basert på å dokumentere vår unike kompetanse med prosjekt på norsk sokkel.
– Det er en stund siden 2007. Hvorfor akkurat nå?
– Nå foreligger det en konkret søknad om utbygging av havvind for å elektrifisere Tampen-feltet, sier Lier-Hansen. Ifølge ham er det allerede prosesser på gang i blant annet Enova for å etablere egne støtteordninger for utvikling av vindkraft offshore i Norge.
Lier-Hansen forteller videre at store industriaktører som Aker BP og Eqinor, sterkt ønsker å utvikle store demoprosjekter for havvind på norsk sokkel raskt, for å vise verden at Norge sitter i førersetet her.
– Både Aker BP og Eqinor har nå testet ut hver sin flytende havmølle. I tillegg utvikler verftene våre spesialfartøy for bygging og service av fremtidige havmølleparker, sier Lier Hansen.
– Vi snakker om enorme muligheter for Kongsberggruppen, Aibel, ABB, Siemens, Nexans og andre selskaper. Vi vet at norsk teknologi nå konkurrerer om oppdrag utenfor USA og i Asia, men vi mangler sårt prosjekter i Norge som demonstrerer for all verden at vi er best. Globalt vil havvind være helt essensielt for å nå klimamålene i Paris-avtalen, framhever han.
Elektrifisering av oljefeltene
Etter 2007 har man jobbet med muligheten for å bygge en egen kabel for eksport av strøm fra norsk havvind til kontinentet. Sju land har vært involvert, men kostnadene vil bli skyhøye, og framdriften står i stampe.
Stein Lier-Hansen mener likevel tiden er inne for norsk havvind nå. Norsk sokkel skal elektrifiseres. Og det kan ikke skje uten omfattende utbygging av havvind.
– Da trenger man ikke den dyre kabelen. Vi kan bygge havvindparker for å elektrifisere sokkelen. Og dersom det blir overskudd av strøm, kan den sendes på land i Norge og deretter eventuelt eksporteres på ordinær måte, forklarer han, og fortsetter:
– Vi trenger enorme mengder energi for å kunne utvikle norsk sokkel fremover basert på en økende grad av elektrifisering. De mengdene kan kun produseres gjennom havvind for å hindre at sokkelen tapper fastlandet for kraft og dermed fører til en prisutvikling som prosessindustrien på land ikke kan leve med, sier han.
Foto Norske industri-virksomheter vil ha en del av havvind-kaka, og etterlyser en nasjonal strategi. Det ligger nå et forslag i Stortinget. (Dreamstime)
Norske industri-virksomheter vil ha en del av havvind-kaka, og etterlyser en nasjonal strategi. Det ligger nå et forslag i Stortinget. (Dreamstime)
Industrien er ivrig
Det er sterke argumenter både klimapolitisk og industripolitisk for å komme i gang med denne satsingen, understreker Lier-Hansen. Han forteller om ferske rapporter fra Aker BP, som viser at kostnadene raser nedover etter hvert som de utvikler bedre havvind-prosjekter.
– Det er således ikke slik at dette ikke kan bli både bedriftsøkonomisk og samfunnsøkonomisk lønnsomt ganske raskt, sier han, og viser til utviklingen av landvind i sin tid:
– Da vi var helt avhengige av grønne sertifikater for å komme i gang, og presset dette igjennom hos de rødgrønne mot sterke protester fra landets sosialøkonomer.
– Men det trengs vel politisk fødselshjelp også til havvindutbygging?
– Ja, det gjør det. Og vi trenger politikere som våger å satse. Det må subsidier til i starten. Det kan for eksempel gis via Enova, mener Lier-Hansen.
Han tror det er et politisk stemningsskifte på gang, og viser til at for eksempel Arbeiderpartiet har foreslått omfattende økonomisk satsing på havvind. I partiets program står det blant annet at «Arbeiderpartiet ønsker ikke først og fremst mest mulig vind på land, men vil ha en storsatsing på havvind. Verden har behov for mer klimavennlig energi. Norsk havvind vil være et viktig bidrag til Europas overgang til fornybar energi, og på den måten gi oss gode eksportinntekter og legge grunnlaget for et nytt industrieventyr for vår store leverandørindustri».
Også i regjeringspartiet Høyre snakker de stadig mer positivt om havvind.
Et konkret forslag fra Ap om målrettet satsing på havvind ligger nå til behandling i Stortinget (se faktaboks).
– Å satse på havvind er ikke bare et energiprosjekt, det er et industriprosjekt. Vindkraft på land har ingen framtidig industriell oppside for Norge. Vindkraft til havs derimot, har en stor oppside, sier Stein Lier-Hansen.