Samfunnsansvar
IMDI: – Fantastisk at kommunene har kapasitet til å ta imot alle flyktningene
Stabsdirektør i integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI), Bjørn Holden, mener at det er en gunstig situasjon at kommunene i Norge nå for første gang på mange år har kapasitet til å ta imot det høye antallet flyktninger.
Denne uken foreslo KS-leder Gunn Marit Helgesen at Norge burde ta imot flere kvoteflyktninger for å opprettholde mottaksapparatet.
Holden på sin side mener at dette er et utpreget politisk spørsmål som politikerne må diskutere.
– Nå er det et godt samsvar mellom behov og kapasitet i kommunene. Dette er første gang på mange år har dette har vært tilfelle, sier Holden til Dagens Perspektiv.
IMDI regner med å bosette mellom 15.000 og 16.000 flyktninger i år.
– Det er en fantastisk situasjon at kommune har kapasitet til å ta imot det høye antallet flyktninger. Den store utfordringen er alt som må gjøres for at flyktningen skal integreres, komme i arbeid og greie seg selv etter at de er bosatt i kommunene, sier han.
Det tar mellom et halvt år til et år fra flyktningene kommer til Norge til de blir bosatt i en kommune. Det vil si at IMDI har en jobb å gjøre ut 2016 og første halvår i 2017 med å bosette flyktninger. Toppen av bosetting vil skje andre halvår i 2016 OG første halvår 2017.
– Vi vet enda ikke hva som vil skje i 2018. Bosetting dreier seg om mye mer enn å finne bolig i en kommune, her er det snakk om opplæring, kvalifisering, integrering og utdanning for at flyktningen skal komme seg i jobb. Tyngden i integreringsarbeidet kommer for fullt etter at flyktningene har blitt bosatt i kommunen, avslutter Holden.
Overflødig med saksbehandlere
I går uttalte utlendingsdirektoratet til Dagens Perspektiv at kapasiteten deres avhengig av hvor mange flyktninger som kommer til enhver tid og vil derfor variere.
– Vi må derfor bygge opp og ned kapasiteten både i mottakene og på saksbehandlersiden som en følge av svingningene i ankomstene. Nå er vi inne i en periode med lave ankomsttall, og da er det naturlig at vi ser på hvordan vi skal bygge ned kapasiteten i tiden fremover, sa Kristian Nicolai Stakset-Gundersen fra UDI til Dagens Perspektiv.
I dag jobber utlendingsdirektoratet med nærmere 12.000 asylsøknader som ligger til behandling.
– Saksbehandlerne våre jobber hardt og effektivt med dette. Dersom det ikke skulle komme en ny bølge med mange asylsøkere, ligger det an til at vi får behandlet de fleste av disse asylsøknadene i løpet av året, sier Stakset-Gundersen.
Akuttmottakene som UDI opprettet i fjor høst på grunn av at det kom så mange asylsøkere på kort tid, ble avviklet i løpet av våren.
I løpet av 2016 ansatte UDI 220 saksbehandlere i asylavdelingen. I tillegg har samme avdeling rundt 20 personer i andre stillinger. Alle disse har midlertidige stillinger ut januar 2017. Det er ikke bestemt hva som skjer etter dette.