Nyheter
Ingen etterforskning av Sindre Finnes sine aksjehandler
Økokrims beslutning om å ikke etterforske Sindre Finnes eller Erna Solberg påvirker ikke kontrollkomiteens arbeid.
Økokrim skal ikke etterforske aksjeaktivitetene til Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes i de årene Solberg var statsminister.
– Vi tar Økokrims beslutning til etterretning. Økokrim sine undersøkelser og etterforskning er helt uavhengige av politiske myndigheter, og det er det viktig å respektere fra Stortingets side, sier kontrollkomiteens leder Peter Frølich (H) til NTB.
Det er ikke funnet rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold, skriver Økokrim i begrunnelsen.
– Økokrims anliggende har vært å vurdere om det er holdepunkter for at det har forekommet overtredelser av verdipapirhandelloven. Det har vi ikke funnet indikasjoner på, sier sjef for Økokrim Pål K. Lønseth i pressemeldingen.
Lønseth vil kommentere beslutningen på en egen pressekonferanse klokka 12 fredag.
Høyre-leder Erna Solberg gjentar at hun aldri har delt innsideinformasjon med Sindre Finnes, men er fortsatt lei seg for å ha vært inhabil i flere saker.
Økokrim kunngjorde fredag at de ikke vil etterforske aksjehandlene til Solbergs ektemann Sindre Finnes.
– Jeg tar Økokrims beslutning til etterretning og er glad for at de ser ut til å ha gjort en grundig gjennomgang av ulike problemstillinger knyttet til innsidehandel, sier Solberg i en uttalelse til NTB.
3300 handler
Sindre Finnes gjorde rundt 3300 aksjehandler i de åtte årene Solberg var statsminister. Transaksjonene beløp seg samlet til rundt 125 millioner kroner, ifølge beregninger Dagens Næringsliv har gjort basert på dokumentasjon fra Finnes selv.
Han har hele veien avvist kategorisk at noen av handlene ble gjort på bakgrunn av innsideinformasjon eller at det knytter seg andre uregelmessigheter til dem.
Finnes har selv redegjort for aksjehandlene, mens Høyre har kommet med en tidslinje over hva Solberg skal ha visst og foretatt seg fra dag til dag i forkant av at listene ble offentliggjort.
– Ikke innsidehandel
– Det er fortsatt, så langt jeg kjenner saken og ut fra det som er rapportert i mediene, ingen indikasjoner på at noen av Finnes' aksjehandler er basert på innsideinformasjon eller andre uregelmessigheter, skrev Finnes advokat, Thomas Skjelbred, i en pressemelding i september.
– Finnes har et ønske om å bidra til at alle fakta han rår over blir kjent for de instanser som måtte undersøke saken, skrev advokaten.
Han har overfor en rekke medier uttalt at det er en fordel om Økokrim åpner etterforskning, slik at det blir stadfestes at saken ikke inneholder noe straffbart og at det er en politisk sak.
Ønsker etterforskning
I etterkant av Økokrim sin kunngjøring fredag vil advokat Thomas Skjelbred gjøre seg tilgjengelig for pressen. Sindre Finnes vil ikke være tilgjengelig for mediene, opplyser han til NTB.
– Som jeg har sagt tidligere, vil det etter mitt syn være Økokrim som har myndighet og kompetanse til å etterforske denne saken og med tilstrekkelig grad av rettssikkerhetsgarantier, skrev Skjelbred i september.
Han sa til NTB tirsdag at Økokrim verken har vært i kontakt med ham eller Sindres Finnes selv.
Solberg usikker
Høyre-leder Erna Solberg har selv uttalt at hun ikke har gitt ektemannen innsideinformasjon, men understreket at hun er usikker på om han likevel kan ha fått informasjon han ikke skulle hatt.
– Jeg tror ikke det har skjedd, men det kan jeg ikke si. Det kan ingen være hundre prosent sikker på. Men jeg vet at vi ikke har overlevert eller diskutert statsbudsjettet, satsinger for næringslivet eller enkeltsaker, sa hun til NRK.
Utelukker ikke innsidehandel i foreldet kjøp
I september 2013 kjøpte Sindre Finnes aksjer i selskapet Nordic Mining. Forholdet er i dag foreldet, men Økokrim kan ikke utelukke innsidehandel ved kjøpet.
– 30. september 2013 investerte Finnes omtrent 12.500 kroner for å kjøpe 33.000 aksjer i Nordic Mining. 3. og 4. oktober kjøpte han ytterlige 57.500 aksjer for 23.575 kroner, står det i begrunnelsen fra Økokrim.
Aksjekjøpene ble gjort i tiden før regjeringen Solberg la fram regjeringsplattformen høsten 2013. Da åpnet regjeringen for å tillate sjødeponi for mineralnæringen.
Indikasjoner på at myndighetene ville tillate sjødeponi kunne ha betydning for prisen på aksjen til Nordic Mining, mener Økokrim.
– Hva gjelder de to siste kjøpene, legger vi til grunn at det ikke forelå innsideinformasjon på kjøpstidspunktet. Det kan ikke utelukkes at dette stiller seg annerledes for det første kjøpet. Det forholdet ble uansett foreldet 30. september, noe Økokrim var kjent med at ville inntreffe.
– Det ville uansett ikke ha vært aktuelt å iverksette etterforskning for en transaksjon i størrelsesorden 10.000 kroner som ligger ti år tilbake i tid, skriver de videre.