Samfunn

Oslo Frp, med førstekandidat Aina Stenersen i spissen, aksjonerer mot nye bomstasjoner i Oslo.

– Innbyggere i Oslo blir omtrent murt inne av 80 bomstasjoner

– At en liten gruppe bilister skal betale 98 prosent av kollektivtrafikken i Oslo er ikke bærekraftig, sier Oslo Frps Aina Stenersen. Nå vil hun i byråd med Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger etter valget.

Publisert Sist oppdatert

Aina Stenersen er 35 år, men en har allerede rukket å bli en veteran i Oslo Frp.

Nettopp derfor ble hun også utfordret som listetopp under Frps nominasjonsmøte tidligere i år. Nominasjonskomiteen, under ledelse av Frp-nestor Carl I. Hagen, hadde Stenersen på topp. Utfordrerne ville ha fornyelse. Frp har hatt svært lv oppslutning i Oslo de siste årene – kun 6 prosent ved kommunevalget i 2015 – og veteranene fikk skylda. Men Aina Stenersen vant den dramatiske nominasjonskampen. Nå tar hun kampen videre. Blant annet mot bompenger.

– Bompenger er usosialt, og rammer helt uavhengig av økonomi og inntekt. Vi trenger bilen i Oslo, både barnefamilier, eldre og næringslivet trenger gode rammevilkår, sier hun til Dagens Perspektiv.

Foto Så gled ble Aina Stenersen da det ble klart at hun vant kampvoteringen om førsteplassen på Oslo Frps liste til lokalvalget 9. september. (Foto: Heiko Junge/NTB scanpix)

Bompenger i valgkampen

Aina Stenersen er i dag Frps fraksjonsleder i Oslo bystyres helse- og sosialkomité, og helsepolitisk talsperson for Frps bystyregruppe i Oslo. Hun rykket inn som fast møtende medlem i Oslo bystyre i november 2017, da Tommy Skjervold ble statssekretær i Samferdselsdepartementet. Stenersen er også leder i Oslo Frp. Hun ble valgt til leder uten motkandidater i februar 2016. Hun har også vært vararepresentant til Stortinget for Frp fra Oslo i periodene 2009-2013 og 2013-2017 og jobbet som politisk rådgiver for FrPs stortingsgruppe fra 2008 til 2012.

Hun mener bompengesaken kan ligge an til å bli den viktigste valgkampsaken i Oslo.

– Veldig mange av innbyggerne er omtrent muret inne av totalt over 80 bomstasjoner. Innbyggerne må blant annet betale bompenger på vei til butikken, til treningene med barna sine, til tannlegen, for å besøke sykehjem og til og fra jobb.

– Vi sier nei til både bompenger, og veiprising, og har stemt mot dette i Oslo bystyre. Det er vi stolte av. Vi tar kampen mot bompenger, proklamerer Aina Stenersen.

– Hvorfor er bompengesaken så viktig?

– Vi mener at bompenger er urettferdig, og usosialt. At en liten gruppe bilister skal betale 98 prosent av kollektivtrafikken i Oslo er ikke bærekraftig. Byrådet, som har et budsjett på 73 milliarder kroner bare i 2019, må ta sin del av ansvaret for kollektivtrafikken, og samferdselspolitikken i Oslo, sammen med staten.

Veldig mange av innbyggerne er omtrent muret inne av totalt over 80 bomstasjoner

 

Eiendomsskatt og valgfrihet

– Hvilke andre lokale saker er viktige for deg og ditt parti ved dette valget?

– I tillegg til bompengesaken, er å fjerne eiendomsskatten, økt valgfrihet i skolen, og en god eldreomsorg i Oslo de viktigste sakene.

– Hvorfor akkurat de sakene?

– Oslo er en av landets dyreste kommuner å bo i, og går med 2,7 milliarder kroner i overskudd uten eiendomsskatten, og da må politikere prioritere midlene bedre uten å beskatte innbyggerne. Oslo kommune har nettopp blitt felt i Høyesterett, og må betale tilbake eiendomsskatt for 2016. Det er vi glade for. Valgfrihet i skolen er viktig for utdannelsen, og videre jobbmuligheter. En god eldreomsorg er en selvfølge, man skal få styre sitt eget liv hele livet, mener Stenersen, og utdyper:

– Byrådet kutter i kontraktene til kommersielle aktører som driver flere av de beste og mest populære sykehjemmene i Oslo. Det er synd. Vi går til valg på mangfold, og vil ha gode tjenester uansett av hvem som tilbyr tjenestene.

Bompenge-samarbeid i byråd?

– Hvilke andre partier er det aktuelt for deg/dere å samarbeide med etter valget?

– Vi vil samarbeide med alle de andre borgerlige partiene i Oslo, og åpner for å samarbeide med Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger. Vårt mål er at det blir et borgerlig skifte i Oslo, sier Aina Stenersen.

– Hva betyr rikspolitikken og rikspolitikerne for debatten lokalt hos dere?

Nå er det lokalvalg, og vi går til valg på vår lokale politikk. Her har vi stemt imot bompenger, imot eiendomsskatt, og foreslått garantier for de eldre innen eldreomsorgen. Så skal vi vise velgerne at vi lokalt i neste periode skal reduserer bompengene, ha en åpen og trivelig by, og jobbe for mangfold.

Disse kjemper om makta i Oslo

Med 21 ulike partier, ser det ut til at Oslo-folk har mer enn nok å velge mellom før valget i september:

  • Alliansen

  • Arbeiderpartiet

  • Demokratene

  • Feministisk Initiativ

  • Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger

  • Fremskrittspartiet

  • Helsepartiet

  • Høyre

  • Kristelig Folkeparti

  • Kystpartiet

  • Liberalistene

  • Miljøpartiet De Grønne

  • Norges Kommunistiske Parti

  • Partiet De Kristne

  • Pensjonistpartiet

  • Piratpartiet

  • Rødt

  • Selvstendighetspartiet

  • Senterpartiet

  • Sosialistisk Venstreparti

  • Venstre

Veien til valget

Veien til kommune- og fylkestingsvalget 2019.

Dagens Perspektiv ønsker å lodde stemningen i hele landet i forkant av det kommende kommune- og fylkestingsvalget 9. september. I den anledning har vi spurt et knippe lokalpolitikere over hele landet om hva som er de viktigste sakene foran valget i deres distrikt. Vi har spredd oss utover – både når det gjelder geografi og de ulike politikernes partitilhørighet.

I dag: Ivar Bergundhaugen – førstekandidat for Venstre i Kristiansand.

Powered by Labrador CMS