Aktuelt
Innbyggerundersøkelsen: Halvparten av oss tror kommunene er korrupte
47 prosent tror det foregår korrupsjon i norske kommuner, viser Difis innbyggerundersøkelse. Og er større bedre enn liten? Muligheten for arbeid og utdanning er betraktelig bedre i store kommuner, mener folket.
Innbyggerundersøkelsen til Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi) spør befolkningen om hvordan de rangerer og hva de mener om nærmeste alle sider ved offentlig sektor.
Et av spørsmålene tar altså for seg om tilliten til staten og kommunene, og om man tror det foregår noen form for korrupsjon.
Spørsmålet har en vid definisjon av korrupsjon, og tar ikke opp i seg korrupsjon i juridisk forstand:
«I hvilken grad mener du at ulike former for korrupsjon, slik som bestikkelser/“smøring” og favorisering av familie og venner, skjer i norsk offentlig sektor?»
47 prosent av de spurt mener at slike ting skjer i stor eller svært stor grad i sin kommune. Det er litt færre enn ved forrige undersøkelse i 2013. Da mente 51 prosent at det fantes korrupsjon kommunen.
Et interessant poeng er at forskjellene er mye større når spørsmålet handler om staten. Her har andel som mener staten er befengt med korrupsjon dalt med 10 prosentpoeng – fra 51 til 41 prosent.
Både når det gjelder staten og kommunene er det et stort flertall av de som faktisk har tatt stilling til spørsmålet som faktisk mener at det foregår korrupsjon i form av bestikkelser, smøring og favorisering av familie og venner i norsk offentlig sektor.
Lettere å få jobb i store kommuner
Alt i alt er innbyggerne i både små og store kommuner godt fornøyd med å bo og leve i sin kommune.
Men det er noen forskjeller.
Innbyggerne i de største kommunene gir høyere skår enn i de minste for eksempel når det gjelder videregående opplæring/skoler, fagskoler, folkebibliotek, kollektivtransporten i kommunen og brannvesen.
Inntrykkene er også klart bedre i de største kommunene når det gjelder muligheten til å få arbeid i kommunen. Skår for de minste kommunene på dette spørsmålet er 51 poeng mot 78 poeng i de største.
Det samme gjelder muligheten til å etablere egen næringsvirksomhet i kommunen. I de minste kommunene er resultatet 57 poeng mot 75 poeng i de største.
På den andre siden viser undersøkelsen at inntrykkene for en del av tjenestene er bedre i de minste kommunene sammenlignet med de største, påpeker Difi.
Eksempler på slike tjenester er sykehjem, omsorgsbolig, hjemmesykepleie og hjemmehjelp.
Innbyggernes inntrykk totalt av å bo og leve i Norge får en samlet skår på 85 av 100 mulige poeng. Dette tilsier at innbyggerne er svært fornøyde, mener Difi.
Innbyggerne gir sin egen kommune 75 av 100 mulige poeng. Dette tilsier ifølge Difi at innbyggerne er fornøyde.
Innbyggerne i kommuner med over 20 000 innbyggere er litt mer fornøyde med egen kommune enn innbyggerne i øvrige kommuner, men her er forskjellene små. Kvinner er mer fornøyde enn menn, og de eldste er mer fornøyde enn de yngre, viser Innbyggerundersøkelsen 2015.