Nyskaping

Forretningsutviklere i Ferd Sosiale Entreprenører: Øyvind Sandvold og Espen Daae

Investerer i sosial verdiskaping

Slik jobber Ferd med sosiale entreprenører.

Publisert Sist oppdatert

– I første omgang ser vi etter selskaper som har et produkt eller en tjeneste som løser et sosialt problem på en ny og innovativ måte. Selskapene må kunne vise til sosiale resultater og ha en forretningsmodell som på sikt vil kunne tjene nok penger til at bedriften går rundt. De må også ha en tjeneste eller et produkt som enkelt kan spres til andre steder i Norge, sier Espen Daae i Ferd.

En totalvurdering

Daae og kollega Øyvind Sandvold er forretningsutviklere. Jobben deres er å finne selskapene som passer Ferds profil, og å bistå og utvikle selskapene de velger å samarbeide med.

– De objektive kriteriene må være oppfylt for at vi skal kunne gå i dialog med et selskap og vurdere et samarbeid, supplerer Sandvold. Han forteller at forretningsutviklernes erfaringsbaserte vurderinger spiller en sentral rolle i den videre selekteringsprosessen, der både grunnidé, gründerens gjennomføringsevne, samarbeidsevne og motivasjon blir vurdert.

Utviklingspartner

Ferd SE tilfører de sosiale entreprenørene mer enn kapital. Ifølge selskapet opptrer de både som investor og utviklingspartner, og tilbyr kompetanse og nettverk i tillegg til økonomisk støtte. Ferd inngår et tidsavgrenset partnerskap med de sosiale entreprenørene, der de sammen bygger selskaper som er i stand til å stå på egne ben.

– Etter mange års erfaring med sosiale entreprenører har vi sett at å gi penger alene ikke er nok for å lykkes. Skal vi klare å skape varig sosial effekt, må den sosiale entreprenøren være villig til å inngå i et utviklende partnerskap med oss, og være åpen for våre innspill og vår kompetanse, understreker Øyvind Sandvold.

Grunntrinn: første fase

Dersom den totale vurdering resulterer i grønt lys for den sosiale entreprenøren, får selskapet tilbud om å inngå i vår første investeringsfase kalt grunntrinn. I grunntrinn blir Ferd SE og selskapet bedre kjent og starter arbeidet med å styrke organisasjonen, jobbe med forretningsmodell og økonomistyring, samt etablere en sosial målemodell. En av våre ansatte går inn som observatør i selskapets styre samtidig som den sosiale entreprenøren får tilgang til våre nettverksarrangementer og fagdager.

– Grunntrinn er en viktig fase for å gjøre oss og selskapene tryggere på at de har en bærekraftig forretningsmodell som leverer effekt. Mange selskaper har høy aktivitet, men vår jobb er å veilede dem slik at aktivitetene blir målrettede og effektive. Vi hjelper selskapene å bli tydelige på hva de selger og utvikler en plan for hvordan de kan nå kunder, forteller Espen Daae.

Profesjonalisering og vekst

Ferd SE støtter mange ulike selskaper. Selv om alle sosiale entreprenører jobber med å løse sosiale utfordringer, har hvert selskap sine unike forretningsmodeller, styrker og svakheter. Noen selskaper er gode på struktur, noen er gode til å bygge organisasjonen og andre er særlig sterke på den sosiale ambisjonen. Vi skal tilføre den nødvendige kompetansen hvert enkelt selskap trenger.

Selskapene som kvalifiserer til videre samarbeid, går videre fra grunntrinn til portefølje. I portefølje tilbys selskapene støtte i tre år for å nå et avtalt mål. Avtalen kan forlenges, avhengig av behov og planlagt utviklingsløp. Ferd SE går inn med ett styremedlem og en observatør i styret, og den sosiale entreprenøren får tilgang på flere midler. Det settes opp en langsiktig milepælsplan, og arbeidet med vekst og skalering iverksettes. Den sosiale entreprenøren får også tilgang på tjenester fra våre pro-bonopartnere, i tillegg til nettverksarrangementer og fagdager.

Ved utgangen av porteføljesamarbeidet får selskapene tilbud om å bli med i vår alumni-gruppe. Der får de fortsatt tilgang på nettverk og fagdager, og forplikter seg til å rapportere økonomiske og sosiale resultater. Ferd SE går ut av styret og avslutter sine økonomiske forpliktelser, men er fortsatt tilgjengelige som rådgivere og sparringspartnere. I alumni er det forventet at selskapet står på egne ben.

Kritisk venn

– De sosiale entreprenørene vi jobber med har så langt hovedsakelig vært unge selskaper og i stor grad gründerstyrte. Vi følger gründerne tett i hele prosessen. Det er viktig for oss å forstå gründernes persontyper og deres visjon. Samtidig skal vi være ærlige sparringspartnere og bidra med konstruktive innspill slik at hvert enkelt selskap skaper maksimal sosial effekt, samtidig som den økonomiske bærekraften ivaretas. Som sosial investor skal avkastningen komme samfunnet til gode, ikke oss, sier Øyvind Sandvold og referer til Ferd SE som selskapenes «kritiske venn».

Både Sandvold og Daae kjenner seg igjen i de sosiale entreprenørenes drivkraft for sosial verdiskaping, og engasjement for folk og samfunn er en forutsetning for jobb i Ferd SE.

– De sosiale entreprenørene brenner for det de gjør og er drevet av sine visjoner. Jeg brenner for å hjelpe dem nå sine mål, og er selv drevet av å et ønske om å løse de store problemene i samfunnet. Det er et privilegium å få jobbe med hele seg og ikke bare tenke forretning, sier Daae.

Sandvold blir også inspirert av de sosiale entreprenørene og deres visjoner. Han trives i en jobb der han kan kombinere det å være glad i mennesker med behovet for å få satt ting i system og få ting til å fungere.

– Vi driver forretningsutvikling med hjertet, sier han.

Powered by Labrador CMS