Lederverktøy

Personligheten påvirker hvordan vi samhandler med andre, og i valg av jobb og effektiviteten i ulike jobbroller, sier førsteamanuensis Ole I. Iversen ved Handelshøyskolen BI.

Jakter i blinde

Du må sikre deg best mulig kunnskap om den lederen du ansetter, mener førsteamanuensis Ole I. Iversen på Handelshøyskolen BI. Han slår et slag for personlighetstester.

Publisert Sist oppdatert

Personlighetstester har blitt dømt nord og ned som egnet verktøy ved ansettelser i en årrekke, og det kan Iversen forstå. Han er også faglig ansvarlig og partner i konsulentselskapet Assessit AS, som også tilbyr personlighetstesting.

Det finnes de som opplagt driver useriøs personlighetstesting, men det finnes samtidig seriøse tester og testere - og i tillegg sertifiserte tester og testere. Iversen står på at personlighetstester kan si noe viktig om et menneske.

- Forskningen viser at mellom en tredjedel og halvparten av personlighetstrekkene hos mennesket kan forklares med gener - de er altså er arvelige. Til sammen forklarer personlighetstrekk og intelligenskvotienten nesten en tredjedel av variasjonen i ledelse. Dessuten er personlighetstrekkene relativt stabile over lang tid. Personligheten påvirker hvordan vi samhandler med andre, motiverer dem og oss selv, og det påvirker valg av jobb og effektiviteten i ulike jobbroller, sier Iversen.

Et større spillerom

- Samtidig vet vi at undersøkelse etter undersøkelse viser at 65-75 prosent av alle ansatte i en gitt organisasjon sier at det verste med jobben deres er deres nærmeste leder, fortsetter Iversen.

Hvorfor er det så mange dårlige ledere? Iversen peker på at arbeidsoppgavene er blitt mer og mer kunnskapsintensive. Og det å lede kunnskapsmedarbeidere, er ikke lett. Samtidig med at arbeidsoppgavene blir stadig mer selvstendige, må organisasjon også tiltrekke seg og holde på de dyktigste som finnes, for kravene til effektivitet øker også stadig mer. Den økte selvstendigheten i arbeidslivet fører til at medarbeidernes personlighet får større spillerom. Før jobbet mange under bestemte regler og instrukser som fortalte dem hvordan ting skulle gjøres. I slike miljø hadde personlighet lite spillerom.

Pålitelige tester

Nå er snart hver enkelt sin egen leder på mange områder, og personligheten får avgjørende betydning for hvordan produksjonen skjer, hvordan den blir presentert og hvordan kunder og brukere blir mottatt. Og i et markedet der mange produserer det samme og kundene lett kan bytte mellom ulike tilbydere om de støter på folk som viser personlige egenskaper de misliker, går feilansettelser direkte på virksomhets evne til å overleve. Kravet til en så høy treffsikkerhet som mulig for å finne riktige kandidater mener Iversen bare kan oppnås ved å ta i bruk pålitelige tester i rekrutteringsprosessen.

- Også her finnes det en feilmargin, men muligheten for feilansettelser blir mindre over tid. I det ligger det en stor fortjeneste for en bedrift, sier han.

Dette er kun et utdrag av en artikkel som du kan lese i sin helhet i Ukeavisen Ledelse nummer 4 2010. Kjøp avisen i pdf under.

Powered by Labrador CMS