Næringsliv

Investor Jens Ulltveit-Moe har satset stort på solenergi og biodrivstoff. Her i samtale med Fred Olsen.

– Jeg har sett lyset

– For fire år siden så jeg lyset. Etter det har jeg vært en plage for omgivelsene mine. Jeg føler meg som en representant for Jehovas vitner, sier Jens Ulltveit–Moe.

Publisert

Milliardæren, investoren og industribyggeren Ulltveit–Moe har ikke meldt overgang til nevnte sekt, men etter 23 år som en tung aktør i norsk næringsliv og i norsk samfunnsdebatt, fant han det nødvendig å skifte beite.

Sammen med blant andre tidligere statsminister i Sverige, Göran Persson, og Bellona-leder Frederic Hauge var Ulltveit-Moe foredragsholder på en konferanse om fornybar industri nylig.

– Klimaendringene er så dramatiske at vi er nødt til å ta dem på alvor. Jeg fant ut at jeg var nødt til å gjøre noe med det, sa han der.

Klimaspøkelset

Til Ukeavisen Ledelse forteller han om hvordan faktagrunnlaget om klimaendringene etter hvert ble så tydelig for ham at han følte at han var nødt til å gjøre noe med hele virksomheten sin – en virksomhet som i stor grad baserte seg på inntekter fra petroleumsindustrien og fossile brennstoffkilder.

Fra å være dypt engasjert i petroleumsindustrien, har han flyttet penger og virksomhet over i klimavennlige, fornybare energiformer – sol og bioetanol. Her forteller han om hva som gjorde at han skiftet fokus og om hvordan han som finansmann fortsett regner med å tjene penger.

– Perspektivet er tosidig. For det første betyr klimaspøkelset alvorlige problemer for kloden vår, for det andre betyr klimautfordringene store forretningsmuligheter med dagens teknologier. Ut fra det valgte jeg å satse tungt.

– Du sier at du så lyset. Du leder samtidig et milliardkonsern med mange tusen ansatte. Baserer du deg på råd fra et sett av rådgivere rundt deg i staben når du tar så drastiske beslutninger?

– Nei, slike beslutninger tar jeg alene. Jeg leser rapporter og samler fakta og analyser. De viser en dyster utvikling for klimaet og hva økte CO2-utslipp fører til. Det betyr at det må satses på CO2-frie energiformer, noe som også gjøres, sier han.

Strategen

Ulltveit–Moe etablerte UMOE i 1984. I dag er det et av landets største privateide selskaper med en omsetning på vel åtte milliarder kroner og med rundt 6000 ansatte. Ulltveit–Moe er eneeier og leder av konsernet.

– Min jobb er strategisk satsing for bedriften. Det er dessuten min store hobby, det er det jeg synes er moro. Så er det jo en fordel at jeg eier selskapet, har betydelige midler og kan gjøre akkurat hva jeg vil, sier han og peker på Darwins teori om at de som omstiller seg raskest, overlever.

– For meg er det viktig å klare å snu meg raskere enn andre, å se nye trender, sier han og kommer med et råd til andre bedriftsledere.

– I øyeblikket er det en stor ledelsesutfordring nettopp å kunne se nye trender som kommer og klare å omstille seg. Jeg har gjort det flere ganger.

Dette er et utdrag. Les hele saken i PDF-format.


Powered by Labrador CMS