Samfunn

Sverigedemokraternes partileder Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkessons drøm med bismak

Sverigedemokraterna (SD) har fått et skjebnefellesskap med Moderaterna og Kristdemokraterna, men for alle tre med et negativt fortegn: utenfor regjering.

Publisert Sist oppdatert

Sverigedemokraterna står dermed uten den innflytelsen SD-leder Jimmie Åkesson hadde håpet på med en regjering utgått av nettopp de to andre partiene som nå vil utgjøre opposisjonen i svensk politikk.

De partiene Åkesson ikke kan fordra skal regjere Sverige fremover: Socialdemokraterna og Miljöpartiet i regjering og med Centern og Liberalerna som støttepartier i Riksdagen.

Lang vei til makt

Sverigedemokraterna har påvirket svensk politikk indirekte i blant annet utlendingspolitikken. Jimmie Åkesson har lenge hatt rett i at de andre partiene er kommet diltende etter SD. Men et normalt samarbeide i Riksdagen synes fortsatt å ligge langt unna.

SD er det eneste partiet - trolig sammen med Socialdemokraterna - som kunne ha tjent på et nyvalg. Nå tyder mye på at omfattende ørkenvandring venter for Riksdagens mest innvandringskritiske parti. Det er ikke bare et spørsmålet om hvor mye og hvor lenge partiets brune fortid skal holde dem unna. Valget 9. september var også en skuffelse. Med uttalt drøm om 25-30 prosent, var 17,5 en nedtur – selv om det var en fremgang fra 2014. Det er ikke dårlig å befestet posisjonen som Sveriges tredje største parti kun åtte år etter at de kom inn i Riksdagen.

Men SD ble ikke aller størst i 2018, slik Åkesson har varslet for flere år. Han har ofte hatt rett i sine profetier, men ikke nå. Dessuten mistet partiet en av de fire talmennene i det som tilsvarer Stortingets presidentskap. Det var bare et av tilbakeslagene etter valget.

Det er langt frem til statsministerens ­kontor for Jimmie Åkesson

Store ambisjoner

Han har vært partileder siden 2005. 14 år senere er han en stor suksess, men har også brukt så store ord om hvor stor han og partiet kan bli at det kan slå tilbake. Ett eksempel: I 2015 ble Sannfinnenes Timo Soini finsk utenriksminister. Aftonbladets Lena Mellin skrev at det var som om Åkesson skulle få samme post i Sverige.

Etter å ha vært sykmeldt flere måneder, sa Åkesson at han i likhet med Mellin ikke trodde det ville skje. «Jag tänkte nämlingen utse någon annan på den posten den dagen det blir aktuelt», sa Åkesson sommeren 2015.

Det er langt frem til statsministerens kontor for Jimmie Åkesson.

Fremgangen bremser

Spørsmålet er hvor mye og hvor lenge brun fortid skal gi rødt lys. Moderaternas Ulf Kristersson sier at «det får dom inte als» på spørsmål om SD nå får den konservativ blokk de ønsker seg. Selv om Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterne skulle utgjøre et flertall etter neste valg, blir det ikke noe samarbeid mellom de tre partiene, skal vi tro Kristersson.

- Det er ikke slik det fungere. Vi kommer ikke til å inngå en slik ny blokk. Det finnes ikke noen konservativ blokk. Moderaterna er et liberaltkonservativt parti. Det har vi vært i flere tiår, poengterte Kristersson denne uken.

Powered by Labrador CMS