jobb og ledelse
Drømmen om gullbøtta
Det skal mer enn dagdrømming til for å bli partner. Flere års beinhard jobbing og spisse albuer må til for å klatre stigen til topps. En tilto ganger i året er det up or out review. Vinn eller forsvinn.
Partner. Syv bokstaver som gjør seg godt på visittkortet. En saftig gulrot som lokker unge advokater, konsulenter og revisorer til å gi alt for jobben. Hva får de igjen for det? Status, respekt - og selvfølgelig penger.
Som partner blir du medeier av firmaet. Det betyr at du ikke lenger får lønn, men utbytte. Det kan bli ganske saftig - om du og de som jobber under deg står på. Det fungerer omtrent som et pyramidespill. Mange på bunnen tjener penger for få på toppen. Hva du kan regne med å tjene som partner? I store selskap som McKinsey, Accenture, PwC, Thommesen eller BA-HR tjener du fra to-tre og opp til over 10 millioner kroner. Hva tjener du når du står nederst på stigen? 3-400.000 kroner. Arbeidsdagen er på 12 timer uansett. Det gir deg en timelønn på 170-220 kroner.
FØRTI OG FERDIG
I advokatfirma ser det «normale» løpet mot partnerstatus omtrent slik ut: som uteksaminert jusstudent blir du advokatfullmektig i et advokatfirma når du er rundt 27 år, fast advokat som 30-åring, og eventuelt partner innen du er 40 år. Å bli partner som 32-åring regnes som tidlig, men har du ikke blitt det som 40-åring, begynner det å bli sent.
Det er tre veier til å bli partner. Enten er du en rainmaker, altså en som skaffer mange klienter og drar inn mye penger, eller du er spesialist på et område. Den tredje veien er å jobbe ekstremt mye.
- Den som har bygget opp et nettverk, og for eksempel har en av Norges største bedrifter som klient, har en stor fordel. Er du både rainmaker og spesialist, kan du oppnå å bli partner veldig tidlig. Jeg vet om en som var ekspert på eiendom i tillegg til å ha et godt nettverk, og dermed ble partner i en alder av 32 år, sier Petter Gottschalk. Professoren ved BI har undersøkt hvordan de store advokatfirmaene fungerer.
- Hvorfor er det attraktivt å bli partner?
- Det er en null som gjør det. Du går fra 350.000 til 3.500.000 kroner i inntekt. Dessuten drømmer alle fullmektiger om å få være med på partnerlunsjen. Ofte sitter disse i et eget rom. Beskrivelsene i Gri-shams romaner er ikke alltid så urealistiske, sier Gottschalk.
- Er det mange spisse albuer?
- Ja, og det er ikke hyggelig å observere på nært hold. Det er kanskje én eller to av ti som greier det. De som fortsatt er faste advokater når de er over 40 år, forsvinner ofte ut av firmaet. Den prosessen er ikke alltid like godt håndtert, sier Gottschalk.
Han forklarer at når fullmektigene nærmer seg 30, begynner de å være hva det egentlig dreier seg om. Det er helt bortkastet å være sosial på jobb hvis du vil bli partner. Det som teller er å skaffe klienter. Dermed fungerer det vertikale samarbeidet i firmaet, altså mellom fullmektiger og partnere, bedre enn det horisontale mellom fullmektigene. Konkurransen hardner.
PÅ VEI OPP
Kristin Nyhus er 31 år og har jobbet fire år i Selmer. Hun har gått gradene fra advokatfullmektig, fast advokat 2 til fast advokat 1. Neste trinn er ansvarlig advokat, før hun til slutt kan bli partner.
- Hvor lang tid tror du det tar før du blir partner?
- Det er helt individuelt hvor lang tid det tar å bli partner. Det er en smal trakt å komme gjennom. Og det er jo ingen automatikk i at et ansettelsesforhold fører til partnerskap. Det er veldig hyggelig hvis jeg blir spurt om å være partner, men tidsrammen og muligheten for det kan jeg ikke si noe om. Det er ikke nødvendigvis det å bli partner som er viktig, det blir på en måte en bonus. Det viktige må være å ha det morsomt sammen med sine kollegaer - hver dag på jobben.
Nyhus jobber nesten bare med selskapsrett, transaksjoner, konkurser og restrukturering av selskaper. En 12 timers arbeidsdag er ikke unormalt.
- Dette er et serviceyrke, og når kundene betaler opptil 1600 kroner timen for mine tjenester, så forventer de at jeg stiller opp. Vi har nesten alltid flere saker samtidig, og det er da det er viktig å delegere slik at alle kundene føler at de får første prioritet.
Nyhus delegerer arbeidsoppgaver til fullmektigene, og får oppdrag av sin sjef, Jon Skjørshammer. Han har vært partner siden 1989, da han kom til Selmer fra egen advokatpraksis. Skjørshammer har fem-seks faste advokater i sitt team.
- Jeg har en god del kunder selv, og det er utfordrende, men Jon står ansvarlig, sier Nyhus.
Er Nyhus enig med Gottschalk i at det er tre måter å bli partner på, og at det viktigste er å være en rainmaker eller ha spesialkompetanse?
- Ja, det er jeg. Vi er helt avhengig av gjenkjøp. Leverer vi ikke godt, kommer ikke kunden til oss neste gang. Hos oss legges det vekt på inntjening, men har du spesielt gode fagkunnskaper, er det også plass til deg. Vårt produkt er kunnskapstjenester, salget er avhengig av sterk faglig kompetanse. Inntjening kan ikke løsrives fra dette.
- Vi har en målsetting for hvor mange timer vi skal fakturere, men kravet er ikke urimelig. Og legger du inn en ekstra jobb, får du betalt for det.
- Hvilken av de tre typene er du?
- Jeg er god på salg.
- Så du er en rainmaker?
- Ja, det kan du vel si. Dette er jo en form for selgerjobb. Partnerne er diamantene som skaffer klienter. Jeg tror ikke partnerskap i et større advokatfirma gjør at du kan «ta livet mer med ro». Tvert imot tror jeg det krever enda større innsats. Før satt partneren på kontoret og ventet på at klienten skulle ringe. I dag må man være mer aktiv. Kundene henter tilbud fra flere før de velger advokat. I tillegg er det en tendens til at advokatfirmaene blir mer like rådgivningsfirmaene ved at partnerne forsøker å selge inn prosjekter til kundene, sier Nyhus.
GÅR FOR KREMEN
Per M. Ristvedt er managing partner i Wikborg Rein. Han ble partner for fem år siden.
- Vi tror på rekruttering fra universitetet fordi vi vil forme juristene i vår lest. Vi ønsker at de så tidlig som mulig skal bli kjent med vår kultur og måte å jobbe på. Vi ansetter bare fra de topp fem prosentene, sier han.
- Allerede på ansettelsesintervjuet er de viktigste spørsmålene utenom faglige kriterier om én; personen vil skape tillit hos kunden, to; personen har det som trengs for å bli partner om 7-10 år. Hvis ikke ansetter vi ikke personen. Det å bli partner håper vi er en livslang oppgave. Det er ikke noen sprint, du må levere førsteklasses hele veien. Du må jobbe mer enn åtte til fire, for å si det sånn.
- Hva betyr det for en advokat å bli partner?
- Å bli partner i et stort advokatfirma er det samme som å bli høyesterettsadvokat. De som blir partnere er mennesker som er ekstremt ambisiøse. Selvfølgelig er det også økonomisk sett noe helt annet. Du får ikke lønn, men andel av overskuddet. Du tjener godt som advokat, men som partner tjener du veldig godt, sier Ris-tvedt.
- Hva skjer med de som ikke egner seg som partnere?
- Hvis du har vært fast advokat i 3-4 år, og blir vurdert negativt, er det vanlig praksis at «they move on». Her gjelder det samme «up or out»-systemet som i konsulentfirmaene. Men det finnes unntak der glimrende advokater fortsatt blir i firmaet, selv om de ikke blir partnere. Å bli partner er som å inngå ekteskap - man må ha kjemi. Hvis en person er dyktig, men heidundrande håpløs og vanskelig å jobbe med, så nei takk.
En tredjedel av Wikborg Reins cirka 150 ansatte er partnere. Ifølge BI-professor Gottschalk er det mest lønnsomt å ha fem-seks som jobber under hver partner.
- Mange har sprukket. De gjør advokater til partnere for å få beholde gode folk. Med for mange partnere kan det bli vanskelig å drive firmaet. Det finnes mange primadonnaer blant advokatpartnerne, sier Gottschalk.
PENGEPOENG
En partner i et advokatfirma vil normalt fakturere 16-1700 timer i året. Hvor mye partneren får betalt, avhenger av hvor mye firmaet tjener. Det vanligste er å bruke et poengsystem hvor partneren for eksempel starter på 50 poeng, og kanskje etter syv år har jobbet seg opp til 100 poeng, som er maks. Firmaets overskudd deles på det totale antall poeng til alle partnerne, og deretter ganges dette med de forskjelliges poengsum. Slik kommer man frem til lønnen. En kikk i skattelisten viser at partnerne i de store advokatfirmaene tjener mellom tre og fem millioner kroner. Unntaket er i BA-HR, der partnerne tjener fra seks millioner opp til godt over 10 millioner. Men lønnen er ikke fredet selv om du er blitt partner.
- Hvis en partner ikke har ytt som forventet, og det ikke ligger noen forklarbare årsaker bak, som for eksempel sykdom, vil firmaet foreslå en reduksjon av poeng. Men det skjer ikke ofte, sier Ristvedt.
- Noen firmaer har en bonuspott, som fungerer som «icing on the cake» for de som har jobbet ekstremt mye. Vi gjør ikke det, for da er vi redd for at partnerne tar på seg mer enn de klarer, og dermed ikke leverer etter vår standard.
NITTI UNDERSÅTTER
Erik Sønsterud har vært partner i PwC siden 2002 og har ansvaret for 90 medarbeidere. Han begynte i revisjonsselskapet etter siviløkonomutdannelsen i 1992, men jobbet fire år på ledernivå i to andre selskaper i tidsrommet 1998-2002.
- Jeg fant sammen med min mentor Jørgen Kjørsvik (senior partner i PwC Norge, red. anm.) at det var et lurt trekk å komme ut i næringslivet og se hvordan kundene har det. Jeg hadde løpende kontakt med PwC da jeg var ute, og kom tilbake som partner i juli 2002.
Det normale er å jobbe seg oppover i nivåene i PwC, men det blir mer vanlig å jobbe ute noen år, om ikke i et annet selskap, så på et annet PwC-kontor. For i det hele tatt å vurderes som partner må du ha høyere revisorstudie.
PwC ansetter rundt 40 stykker hvert år. Kanskje blir opptil fem partnere etter 8-12 år, kanskje ingen. Som partner har du ansvaret for opptil 8-10 team. Det varierer etter hvilket kontor du jobber ved, og hvilke kunder du har. Mens Sønsterud har ansvaret for 90 mennesker, kan det være så få som 10 for andre partnere.
- Det er en del roller du skal fylle som partner. Du må være faglig dyktig og ha lederegenskaper. Du må også selge. Pleie eksisterende klientforhold, og vinne nye klienter, sier Sønsterud.
SEKS SEIGE TRINN
Stigen til partnerskap i PwC har seks trinn: associate, senior associate, manager, senior manager, director og partner. På de to laveste nivåene måles du på faglig og personlig utvikling. Fra managernivå spiller også inntjeningen inn. Fra dette nivået må du gjennom personlighetstester og intervjuer med partnere for å komme videre. Uansett får alle minst to evalueringer hvert halvår. Disse evalueringene er grunnlaget for eventuelt opprykk eller lønnstillegg.
- Hva skjer med de som ikke blir med videre opp på stigen?
- Ingen blir skviset ut hvis de gjør en bra jobb, men hvis du merker at folk raser forbi deg, tar de fleste konsekvensen av det og finner en annen jobb. Men her er det forskjell mellom kontorene. På mindre kontorer er det vanligere at du blir på senior associate-nivå hvis det passer deg. I Oslo og de store byene er det annerledes, sier Sønsterud.
- Blir det mye jobbing hvis du vil klatre?
- Det er lange kvelder. Dette er en karrierejobb hvor du er styrt av kundene. Det er tøft om høsten, når kundene skal ha interimsrapporter og i januar-februar når årsrapportene skal ut. Da kan det være mer enn 12 timer. Vi har eksempler på folk som jobber 1000 timer overtid i året.
- Får de ansatte overtidsbetalt?
- De yngre får overtidsbetalt, men fra managernivå er det fast lønn pluss bonus.
- Hvordan beregnes partnernes utbetalinger?
- Ut fra inntjening, hvor mange nye klienter du har klart å skaffe, hvor fornøyde de og medarbeiderne dine er med deg. Utbetalingen er basert på kontorets resultater, og din personlige innsats etter forutbestemte kriterier.
GULLBØTTE-JAKTEN
«Alle konsulenter som ansettes i McKinsey, er potensielle partnere. Å bli partner tar vanligvis 5-8 år; 0-2 år som juniorkonsulent (Junior Associate), rundt 2 år som konsulent (Associate), og 3-4 år som prosjektleder (Engagement Manager).»Slik står det på konsulentselskapets internettside. McKinsey lover interessante og lærerike oppgaver, men legger ikke skjul på at dagene blir lange. «I snitt arbeider våre konsulenter 60 timer i uken. I noen perioder kan det bli mer, i andre mindre.»
- Hva skal til for å bli partner hos dere?
- Du må oppfylle fem kriterier: knowledge leadership; people leadership; client leadership; entreprenørskap og value, eller verdier og profesjonell integritet, sier Svein Harald Øygard, daglig leder ved McKinseys Oslo-kontor. Han har vært i selskapet i ni år, fire av dem som partner.
- Og alle er potensielle partnere?
- Vi ansetter bare folk med forutsetninger for å bli det.
- Og så siles folk ut gjennom up or out reviews. Har dere disse hvert år eller hvert halvår?
- Det siste stemmer nok best.
- Hvor mange oppnår å bli partner av de som begynner hos dere?
- Det har vi ikke regnet ut.
- Det sies jakten på partnertittelen i McKinsey kalles drømmen om gullbøtta?
- Det har jeg aldri hørt i mine år i firmaet. Problemløsingen og samarbeid med kollegaer i et globalt firma og arbeid med klienter er det som bør inspirere hvis du vurderer å begynne her.
Gullbøtta er uansett uoppnåelig for de fleste. En innsider mener bare én av 100 eller 200 oppnår å bli partner. McKinseys hierarkiske system er beintøft. Det kreves full innsats til enhver tid. Ellers er det ut. Hvert år tar McKinsey inn 20 trainees, som etter ett år er redusert til 10. Etter enda et år er det fem. Slik fortsetter det til det kanskje bare er én igjen.
Det samme systemet gjelder i andre konsulentfirma. Fakturerbarhet er viktig. Jo mer penger du drar inn, jo bedre. Bonusen regnes ut fra nivået ditt. En partner kan ha alt fra 10 til 40 undersotter. En undersott kan tjene flere partnere.
Det er bare Øygard som har lov å uttale seg til pressen i McKinesey-systemet. Men i følge selskapets internettside er det gøy og lærerikt å jobbe i McKinsey. Arbeidsgiveren har intervjuet en av sine egne konsulenter, som sier: «Hvor ellers risikerer man å treffe kolleger på jobb kl. 05.00 om morgenen, kommiterte og brennende for det de holder på med?»