138430823_dame_.jpg

Kvinnetips

Publisert: 2. februar 2010 kl 10.18
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Debatten om antall kvinner i styrer og ledelse ruller og går for fullt i Danmark for tiden. I «Håndbog for karrierekvinder», en bok skrevet av Sanne Udsen og Stina Vrang Elias på Handelshøjskolens Forlag, får kvinner som vil opp og fram her i verden en lang liste med råd. Rådene er gjengitt hos business.dk . Dette er noen av dem:


Respekter hierarkiet - gå aldri utenom sjefen din.
Absurd organisering eller ikke; gå aldri uten om sjefen din. Gjør du det, mister du respekt i organisasjonen, samtidig som sjefen blir rasende.


Glem din jenteoppdragelse.
Det er en utbredt og irriterende uvane blant kvinner at de ikke kan si noe uten å ta alle mulige forbehold.


Ikke lær deg kaffemaskinen.
Kvinner blir ofte bedt om å ta "omsorgsoppgaver" som kaffekoking og kopiering. Det mest effektive er å la være å lære seg hvordan maskinene fungerer.


Kle deg til rollen.
Som kvinne skiller man seg nok ut fra før, ikke understrek det med å skille deg for mye ut i klesveien. Dropp den utringede, lårkorte kjolen. Oversett mennenes klesstil. Går de jakke, bør du også gjøre det.


Skaff deg et nettverk og bruk det.
Det er et kvinnelig ideal at karriere handler om å ta seg frem på egenhånd, ved hjelp av faglige kvalifikasjoner. Nettverk hvor folk hjelper hverandre er imidlertid et fundament for å gjøre karriere.


Skaff deg høyere lønn.
Ikke pålegg deg selv sensur når det kommer til lønn. Still lønnskrav.

Saken fortsetter under annonsen


Dropp den hellige morsrollen.

En dobbelkarriere-familie krever vilje og samarbeid med partneren. Juster ambisjonene på hjemmebane slik at de blir overkommelige. Kjøp tjenester, eksempelvis rengjøring.