doping

Therese Johaug er utestengt fra idretten i 18 måneder.

Johaug uskyldig ofret på bålet

Idrettens dopingregler hører hjemme i galskapens hus. Den behandlingen Therese Johaug har fått, viser at hekseprosessenes og den eklere moralismens tid ikke er over, skriver redaktør Magne Lerø.

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR

Therese Johaug (29) er utestengt fra all idrett i 18 måneder. Det betyr at hun ikke får delta i OL i Pyeongchang i februar neste år. Dette kommer til å bli stående som skammens dommen i idrettshistorien.

Therese Johaug er uskyldig. Hun har fått en salve av legen sin for en sår leppe. Det er påvist minimale mengder av det forbudte stoffet. Det har null prestasjonsfremmende effekt og det er brukt månedsvis før konkurransene starter. Johaug er fratatt muligheten til å konkurrere to sesonger fordi hun ikke forvisset seg om at den salven hun fikk av legen var lovlig. Det er ingen samsvar mellom regelbrudd og straff. Det er i diktaturer man ikke bryr seg om slikt.

Therese Johaug sier hun er urettferdig behandlet. Selvsagt er hun det. Denne dommen illustrerer at det ikke er en nødvendig sammenheng mellom jus og etikk. Jusen kan brukes til å legimitere overgrep og urettferdighet. Det er det som har skjedd i Therese Johaugs tilfelle. Jurister er ikke alltid lovens tjenere. De kan ende opp og bli urettferdighetens ambassadører.

Men konsekvensene, hvordan reglene slår ut i praksis, kan ikke forsvares

De tre såkalte uavhengige dommerne er fanget i et system som idretten har konstruert. Tanken er god. Men konsekvensene av hvordan reglene slår ut i praksis kan ikke forsvares. Idretten har utviklet et kontrollregime som gjøre at selv den beste kan feile. Det kan være et titalls idrettsutøvere som er blitt utsatt for den samme kritikkverdige behandling.

Historien er full av eksempler på hvordan det kan gå når det settes makt bak kravet om fullstendig renhet og nulltoleranse. Det har fått de forferdeligste konsekvenser for mennesker som er blitt rammet. Med jevne mellomrom er det visst på sin plass å hente fram hekseprosessene i all sin gru.

Til alle tider er det noen som har trodd at vi oppnår det beste med strengest mulig straff. «Øye for øye, tann for tann»-prinsippet er uttrykk for strenghet og konsekvens. De muslimske sharialovene er et eksempel. Et annet er hekseprosessen som florerte i middelalderen. Ved å stenge ute, lyse i bann, skulle renheten opprettholdes.

Nå er det idretten som har falt ned i den samme grøfta. Det siviliserte samfunn kjennetegnes av at vi har nedkjempet hardhetens og hjerteløshetens regime som oppstår der renhetsforkjemperne får råde grunnen alene. Vi har kjørt fram respekt for mennesket, rettsikkerhet og etisk refleksjon som verdier i motsetning til rigorøs moralisme kombinert med jus på mikronivå.

Denne saken bør Linda Hofstad Helleland og Valgerd Svarstad Haugland, som har posisjoner i det internasjonale og norske antodopingarbeidet gripe fatt i. Idretten må siviliseres. Doping skal bekjempes og ikke tolereres, men en må også sørge for å ha et straffesystem som holder mål i forhold til menneskerettigheter og rettferdig strafferettspleie. Samfunnet bør ikke lenger godta at idretten holder seg med et lovverk som avviker fra det alminnelige rettsvesen hvor det er et krav at tvil skal komme tiltalte til gode.

Europarådets leder, Thorbjørn Jagland skrev i Aftenposten i for høst følgende:

«Hvis det kan bevises at Johaug har brukt leppepomaden over lang tid for å oppnå en fordel, eller for å dekke over noe, er saken klar. Men hvordan stiller det seg hvis hennes og legens forklaring er riktig? Skal Johaugs objektive ansvar da føre til at hun er skyldig, uten overhode å ta hensyn til omstendighetene? Hvis svaret er ja uansett forklaring og omstendighet, så er det nok nødvendig å gå igjennom om vi kan ha det slik».

Norges Idrettsforbund og Norges Skiforbund bør komme med en uttalelse der de skarpt kritisere dommen mot Johaug

Det er bare for Jagland å ta fatt. Idrettsforbundet og norsk offentlighet bør støtte Johaug ved å gå til kamp mot dagens dopingsregime. For at dette ikke kun skal være et norsk initiativ, bør en se nærmere på om det er andre som er blitt utsatt for den samme urimelighet som Johaug.

Norges Idrettsforbund og Norges Skiforbund bør komme med en uttalelse der de skarpt kritiserer dommen mot Johaug, at de ikke anser henne for en jukser, men som en hederlig idrettsutøver og et forbilde. Såpass fortjener hun. Norsk idrett bør lage bråk internasjonalt og kreve av dopingregelverket endres.

Synspunkt

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.


Powered by Labrador CMS