Samfunn

I vinden: Alle partilederne holder sin egen tale under Arendalsuka. Onsdag var det Ap-leder Jonas Gahr Støre sin tur.

Jonas Gahr Støre: – Den nye arbeidsmiljøloven er midlertidig

Å delprivatisere Statkraft er ikke aktuelt for Ap å bli med på. Og den ett år gamle nye arbeidsmiljøloven vil ikke overleve særlig lenge dersom det blir regjeringsskifte, sier AP-leder Jonas Gahr Støre.

Publisert Sist oppdatert

(ARENDAL): Ingen har bedre muligheter til å møte de omstillingene som kreves enn oss i Norge, mener Jonas Gahr Støre.

– De fleste regjeringer i hele verden ville gladelig byttet med den norske, sa han.

– Også vi bytter den gjerne ut ved første anledning.

«Arbeid» var fellesnevneren da Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre holdt sin partiledertale på Kanalplassen i Arendal onsdag ettermiddag. Støre snakket om arbeid med tre ulike utgangspunkt:

Trygghet for arbeid, trygghet i arbeid og betydningen av kunnskap og kompetanse som grunnlag for arbeid.

Trygghet for arbeid handler om det gamle Ap-slagordet «Hele folket i arbeid». I alle fall flest mulig. Støre er lei av at norske arbeidstakere blir framstilt som lite fleksible og uvillige til å endre seg.

– Hver femte nordmann har skiftet jobb de siste årene. Norske arbeidstakere er ikke redde for omstilling. Det har nordmenn vist en rekke ganger, mener Støre.

Han lånte et sitat fra sin svenske kollega Stefan Löfven, og snakket om den nye teknologien som er i ferd med å endre arbeidslivet:

«Vi frykter ikke den nye teknologien, vi frykter den gamle».


«Det eneste midlertidige ved den nye arbeidsmiljøloven er loven selv!»

– Glem privatisering av Statkraft!

Omstilling er ikke et svar på nedleggelse av industri og arbeidsplasser. Omstilling er å gå videre, sa Støre. Etter hans mening er det fint med start-ups og nye virksomheter, men dersom man virkelig skal skape innovasjon og omstilling, må man ta få de store lokomotivene og de etablerte kunnskapsnæringene til å endre seg.

Støre vil etablere et eget verdiskapingsprogram for havets næringer, der man blant annet kan trekke på kunnskap fra oljebransjen og oppdrettsnæringen.

– De nye arbeidsplassene står på skuldrene av de gamle, AP-lederen. – Det som kan skape vekst som monner, er industri som kan skape nytt.

Så gikk han til angrep på regjeringen i kjent stil: Den har vært for sein og for slapp med å møte den voksende ledigheten.

– Skal vi selge arvesølvet? spør Støre. Og svarer klart og tydelig:

Vi selger ikke Statkraft!

Ap-lederen ser gjern at Statkraft går i partnerskap i utlandet, med private aktører og at de tenket nytt for å skape nye energiløsninger.

– Heia Statkraft! Men eierskapet, det er fellesskapet sitt, konstaterte han.

Midlertidig lov

Trygghet i arbeid blir en stadig viktigere kamp, ifølge Jonas Gahr Støre. Han viste til at vi har fått 20.000 flere midlertidige arbeidstakere det siste året, som følge av endringer i Arbeidsmiljøloven, der det blant annet er blitt enklere for bedrifter å ansette folk i midlertidige stillinger. Støre ga et løfte dersom han blir statsminister etter valget neste år:

– Det eneste midlertidige ved den nye arbeidsmiljøloven er loven selv!

Ap-lederen mener utviklingen på arbeidsmarkedet er bekymringsfullt.

– Vi går mot en ny klasse av «working poor» Et såkalt prekariat, sa han. Med det mener han en utvikling der arbeidsledigheten kanskje ikke er så høy, men at svært mange har dårlige og midlertidige jobber de ikke kan leve av.

– Denne utviklingen ser vi er kommet langt i USA, framholdt han, og brukte en mer moderne versjon av et gammelt bilde på arbeiderklassen:

– Fattigfolk står kanskje ikke med lua i handa lenger, men med mobiltelefonen.

Ikke uventet er Jonas Gahr Støre en ivrig forsvarer av «Den norske modellen». En modell for arbeidslivet han mener står i fare dersom utviklingen vi har sett starten på de siste årene får rase videre. Støre bruker næringslivets yndlingsbegreper til forsvar for anstendig lønn og trygge arbeidsplasser:

– Lavlønnskamp svekker produktiviteten, sa han. – Midlertidighet svekker omstillingsevnen.


«Jeg sier gjerne ja, takk til flere mastere, men vi trenger også flere mestere»

70.000 unge står utenfor

Ungdom som står utenfor utdanning og arbeidsliv er også for Ap-lederen en av de største utfordringene det norske samfunnet står overfor. Støre sa seg enig med blant andre NHO-leder Kristin Skogen Lund, og tar til orde for å gi lønnstilskudd til bedrifter som tar inn arbeidstakere som av en eller annen grunn ikke har en arbeidsevne på hundre prosent.

– 70.000 unge står utenfor arbeidsmarkedet. Dette er vår største utfordring. I framtiden blir det ikke noe lettere å få jobb uten utdanning, mener Støre, som ikke la all skylda på regjeringen for denne situasjonen. Han tok også selvkritikk.

– Vi fikset ikke dette i vår tid i regjering, erkjente Ap-lederen. – Men det fortsetter å utvikle seg i gal retning, påpekte han.

– Vi må starte tidlig og se utdanning i sammenheng med arbeid. – En dårlig barndom varer hele livet. Det vi klarer å unngå av problemer i tidlig alder, får vi igjen senere, sa Støre, som altså mener man må gripe fatt i de som faller utenfor i skolen så tidlig som mulig.

Yrkesfagene blir et annet satsingsområde for Arbeiderpartiet framover. Det er her frafallet i videregående er størst.

– Vi trenger et kraftig løft for yrkesfagene, konstaterte Jonas Gahr Støre.

– Jeg sier gjerne ja, takk til flere mastere, men vi trenger også flere mestere.

Powered by Labrador CMS